podlist.gr

Πώς να επικοινωνείτε αποτελεσματικά με όλους

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι το βασικό θεμέλιο για καλές σχέσεις, προσωπικές, επαγγελματικές, φιλικές, κοινωνικές. Στην εποχή μας επικοινωνούμε από κοντά, με μηνύματα, τηλέφωνα, τηλεδιάσκεψη, email, βιντεοκλήση ή σόσιαλ. Όμως, δεν ταιριάζουν όλοι οι τρόποι επικοινωνίας ούτε σε όλους, ούτε και σε όλες τις περιστάσεις, και τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, αν σκεφτούμε και τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των γενεών. Γι’ αυτό σήμερα θα μοιραστώ τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν κάθε μια από τις 4 γενιές που αποτελούν την κοινωνία μας, και τρία μυστικά που σας βοηθούν να επικοινωνείτε και να συνεργάζεστε αποτελεσματικά με όλες τις γενιές, σε όποια κι αν ανήκετε εσείς.

  • Η Generation Z, 18-26 χρονών. Μια γενιά που δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή χωρίς ιντερνετ, κινητό και σόσιαλ, χαρακτηρίζεται από υπέρμετρη ανυπομονησία, ανάγκη για γρήγορη εξέλιξη, δοκιμάζει και βαριέται γρήγορα, απορρίπτει και προτιμά να μην επικοινωνεί με τους μεγαλύτερους. Οι Z-ers είναι καλομεγαλωμένα παιδιά, που δεν φοβούνται τίποτα, και ζητούν ένα καλύτερο κόσμο, με αρχές, αξίες και σκοπό.
  • Έρχονται οι millennials, 27-42 χρονών. Είναι η γενιά που βγήκε στην αγορά εργασίας μόλις είχε ξεσπάσει η κρίση και τα πάντα ανατράπηκαν, και γι’ αυτό διαμόρφωσαν μια νέα νοοτροπία και αξίες για την εργασία και την ζωή. Οι Millennials έχουν μεγάλη άνεση με την τεχνολογία, εργάζονται από απόσταση, επικοινωνούν με μηνύματα, και είναι οι πρώτοι που είπαν «θέλω μια ζωή για μένα, με προτεραιότητα εμένα, και όχι τους άλλους»!
  • Από 43-57 χρονών είναι η γενιά Χ. Οι X-ers χαρακτηρίζεονται από ανασφάλεια, γιατί αν χάσει τη δουλειά τους, πολύ δύσκολα θα βρουν την επόμενη. Σ’ αυτή την ηλικία υπάρχουν υποχρεώσεις, και καθώς βλέπουν τις αλλαγές να γίνονται τόσο γρήγορα, προσπαθούν να εκπαιδεύονται στις εξελίξεις, ενώ τους διακατέχει μια τεράστια ανάγκη για σιγουριά και διατήρηση των κεκτημένων τους.
  • Η τέταρτη γενιά είναι οι Boomers, από 58-74 χρονών. Οι περισσότεροι λόγο σκέφτονται ότι σε λίγο θα πάρουν σύνταξη, νιώθουν ότι ο κόσμος έχει αλλάξει τραγικά, δυσκολεύονται να καταλάβουν τους νέους, ενώ κοιτούν με νοσταλγία τα δικά τους νιάτα και συχνά λένε «εγώ στην ηλικία σου έσκυβα το κεφάλι και άκουγα τους μεγαλύτερους…» Παράλληλα, μέσα στους boomers υπάρχει και μια μικρή αναλογία που είναι «νέοι στην καρδιά», επιτυχημένοι άνθρωποι που αποτελούν κορυφαίους μέντορες για τους νέους!

Το χάσμα είναι μεγάλο, παρ’ όλα αυτά μπορεί να γεφυρωθεί, αν όλες οι γενιές υιοθετήσουν προς τις άλλες τα τρία κορυφαία μυστικά της αποτελεσματικής επικοινωνίας: ενσυναίσθηση, αμοιβαίο σεβασμό και αποδοχή. Μόνο έτσι θα μπορέσετε σε όποια γενιά κι αν βρίσκεστε να έρθετε σε ουσιαστική επαφή, ώστε να κατανοήσετε και να αξιοποιήσετε από κοινού τις μοναδικότητες που έχει η κάθε γενιά να «φέρει στο τραπέζι». Γιατί τελικά, όλοι είμαστε άνθρωποι, και αυτό που αναζητάμε είναι η ευτυχία και η ευημερία για όλους!

Περισσότερα επεισόδια

Πέντε σημάδια ότι δεν είναι πραγματικός φίλος

Από τους ανθρώπους που βλέπω στις ατομικές μου συνεδρίες, συχνά ακούω για φιλίες, φίλους και φίλες που μπορεί να κάνουν παρέα, όμως κάτι δεν πάει καλά, και σήμερα θα μοιραστώ πέντε σημάδια που σας δείχνουν ότι μια φιλία που έχετε δεν είναι πραγματική.Διστάζετε να μοιραστείτε τα καλά σας νέα μαζί του. Ένα σημαντικό αρνητικό σημάδι είναι όταν έχετε μια επιτυχία ή κάτι που πάει καλά, για...

Τρεις πηγές ενοχών που χρειάζεται να κλείσετε άμεσα

Σήμερα θα μιλήσουμε για την ενοχή, ένα συναίσθημα που βασανίζει πολλούς ανθρώπους, που είναι ιδιαίτερα δοτικοί και βάζουν τους άλλους πάνω από τον εαυτό τους. Ειδικά οι γυναίκες, που έχουν μάθει να είναι πάντα πρόθυμες είτε στη δουλειά, αλλά πάνω απ’ όλα στα παιδιά τους, φτάνουν πολλές φορές σε σημείο να θέλουν κι εκείνες κάτι και να νιώθουν ενοχές ακόμα και να το εκφράσουν. Επειδή μπορεί και...

Μήπως προσπαθείτε να τα ελέγξετε όλα;

Ο βαθμός στον οποίο θέλουμε ή νομίζουμε πως μπορούμε να ελέγχουμε τα πράγματα λειτουργεί σε ένα δίπολο, όπου υπάρχουν δύο άκρα: στο ένα άκρο είναι η τοποθέτηση «Δεν μπορώ να ελέγξω τίποτα στη ζωή μου» και στο άλλο άκρο είναι «Μπορώ να ελέγξω τα πάντα στην ζωή μου». Η κάθε μια από αυτές τις δύο θέσεις οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο όπου ο άνθρωπος μένει αδρανής γιατί πιστεύει ότι κάθε του προσπάθεια...