Πώς να λέτε όχι
Στις ατομικές συνεδρίες, έρχονται συχνά οι άνθρωποι που υποστηρίζω με ένα πρόβλημα που η λύση του είναι η «μαγική λέξη όχι»: ουσιαστικά, αυτό που εκφράζουν είναι ότι δυσκολεύονται να πουν «όχι» σε ότι τους ζητούν οι άλλοι, και να νιώθουν συνεχώς ότι βρίσκονται «από κάτω» στις σχέσεις τους, και οι άλλοι τους εκμεταλλεύονται. Είναι κάτι που σε όλους μας έχει συμβεί και συμβαίνει ακόμα, ειδικά μέσα σε κάποιες σχέσεις κομβικές για την ζωή μας: πρόσφατα σε πανελλαδική έρευνα το 65% των Ελλήνων ομολογούν ότι δυσκολεύονται να πουν όχι στα παιδιά τους! Γιατί όμως δεν μπορούμε να πούμε «όχι» σε κάποιους ανθρώπους ή σε κάποιες περιπτώσεις: η αλήθεια είναι ότι το «όχι» είναι πολύ πιο δύσκολο από το «ναι», γιατί όταν λέμε «ναι» σε ότι μας ζητάνε, αποφεύγουμε τις συγκρούσεις, πιστεύουμε ότι είμαστε καλοί άνθρωποι, ότι θα μας αγαπάνε, ότι δεν θα μας αφήσουν, και γενικότερα θα έχουν καλή γνώμη για μας.
Και αυτό είναι μια χαρά, αν το «ναι» που λέμε, το λέμε με την καρδιά μας, και θέλουμε πραγματικά να κάνουμε αυτό που μας ζητάει ο άλλος εκείνη τη στιγμή. Το δύσκολο είναι όταν κάποιος μας ζητάει κάτι και εμείς πρέπει να ξεβολευτούμε και να στριμώξουμε τον εαυτό μας για να το κάνουμε. Τότε είναι που, αν βάλουμε την ανάγκη του άλλου πάνω από την δική μας, θα είμαστε καλοί προς τον άλλον, αλλά δεν θα είμαστε καθόλου καλοί με τον εαυτό μας. Εκεί αρχίζει το πρόβλημα και σήμερα θα σας δώσω κάποιες στρατηγικές και τρόπους για να λέτε όχι όταν το θέλετε, χωρίς να γίνεστε ούτε εγωιστές, ούτε δυσάρεστοι!
- Θυμηθείτε ότι κάθε φορά που δεν λέτε «όχι» στους άλλους, ουσιαστικά λέτε «όχι» στον εαυτό σας. Σας προτείνω να τολμήσετε να το πείτε μια φορά αυτό το «όχι» σε κάποιον, και αυτός σας κάνει πέρα, σημαίνει ότι δεν ήταν ποτέ πραγματικός φίλος, ήταν κοντά σας επειδή ήσασταν βολικοί, και του κάνατε τα χατίρια! Αυτόν τον άνθρωπο γιατί να τον θέλετε στην ζωή σας;
- Συνειδητοποιείστε πως όταν λέτε «όχι» στους άλλους, λέτε «ναι» στον εαυτό σας, στους στόχους σας, στα όνειρά σας, στις δικές σας επιθυμίες, και έχετε το δικαίωμα στον χρόνο, την ενέργεια και την δυνατότητα να καλύψετε τις δικές σας ανάγκες! Αυτό δεν σημαίνει ότι θα λέτε πάντα «όχι» και δεν θα βοηθάτε κανέναν! Σαφώς και θα πείτε «ναι» όταν κάποιος χρειάζεται την βοήθειά σας και θέλετε και μπορείτε να την δώσετε!
- Πείτε «όχι» με εποικοδομητικό τρόπο: παρ’ ότι το «όχι» είναι από μόνο του μια ολοκληρωμένη φράση, θα σας δώσω ένα παράδειγμα πώς μπορείτε να αρνηθείτε την χάρη που σας ζητάνε χωρίς να γίνετε δυσάρεστοι. Στην κόρη που σας ζητάει να της κρατήσετε τα παιδιά το απόγευμα, αλλά εσείς έχετε κανονίσει να πάτε κομμωτήριο ««Σήμερα δεν θα μπορέσω, αλλά αν θέλεις, κάποια άλλη στιγμή και μου το πεις νωρίτερα, θα το κανονίσω». Στο αφεντικό σας που ζητάει να μείνετε δύο ώρες παραπάνω στη δουλειά: «Λυπάμαι, αλλά σήμερα δεν θα μπορέσω, έχω κάποια άλλη υποχρέωση που δεν μπορώ να αναβάλλω. Αν θέλετε αύριο, πολύ ευχαρίστως». Με αυτούς τους τρόπους δεν αρνείσαι την βοήθειά σου, και περνάς το μήνυμα πως έχεις τα όριά σου, τα οποία τα σέβεσαι πρώτα απ’ όλα εσύ.