podlist.gr

Πώς να σας φτάνει πάντα ο χρόνος για όλα

Στη σύγχρονη απαιτητική καθημερινότητα πολλοί από εσάς πιθανά να τρέχετε συνεχώς και να μην προλαβαίνετε να κάνετε όλα όσα θέλετε, και κυρίως όλα εκείνα που επιθυμείτε και λαχταράτε για τον εαυτό σας και τα αφήνετε στην άκρη γιατί τα θεωρείτε «πολυτέλεια». Γι’ αυτό σήμερα θα μοιραστώ κάποιες ιδέες και τρόπους που ελπίζω να σας βοηθήσουν να σας φτάνει πάντα ο χρόνος για όλα όσα θέλετε να κάνετε, ειδικά για εκείνα που σας δίνουν προσωπική χαρά. 

  1. Καταγράψτε ποιες είναι πραγματικά οι προτεραιότητες και οι ανάγκες σας. Είναι σίγουρο ότι έχετε υποχρεώσεις που χρειάζεται να ασχοληθείτε κάθε μέρα, όμως είναι επίσης σίγουρο ότι έχετε και κάποια όνειρα ή επιθυμίες που αφορούν μόνο εσάς, όπως για παράδειγμα ένα χόμπι που θέλετε να ξεκινήσετε, μια βόλτα με τις φίλες σας που εδώ και πολύ καιρό λέτε και δεν το κάνετε, ή χρόνος για το τσεκ απ που όλο αναβάλετε. Σας προτείνω να βρείτε λίγο χρόνο να καθίσετε ήσυχα με τον εαυτό σας και να καταγράψετε όλα εκείνα που θέλετε να κάνετε και να τα τιμήσετε όπως τους αξίζει και σας αξίζει. Δεσμευτείτε πως στο πρόγραμμα της κάθε μέρας σας θα προβλέπετε και τον δικό σας, προσωπικό χρόνο και θα το τηρείτε.
  2. Ξεχωρίστε αυτά που έχετε να κάνετε με βάση δύο άξονες: πόσο σημαντικά και πόσο επείγοντα είναι. Βάζοντας αυτούς τους δύο άξονες, θα δημιουργηθούν 4 ομάδες ασχολιών: α) σημαντικά και επείγοντα, β) σημαντικά όχι επείγοντα, γ) μη σημαντικά και επείγοντα και δ) μη σημαντικά και μη επείγοντα. Εκτός από αυτά που είναι δεδομένα ότι πρέπει να κάνετε μέσα στην κάθε μέρα, όπως πχ. η δουλειά σας ή η φροντίδα των παιδιών σας, είναι στο χέρι σας να βάλετε στα σημαντικά εκείνα που όλο αναβάλετε γιατί δεν τα θεωρείτε επείγοντα. Άρα, από σας εξαρτάται αν θα βάλετε σε ψηλή προτεραιότητα εκείνο το θέατρο που τόσο καιρό λέτε ότι θέλετε να πάτε.
  3. Για μια εβδομάδα καταγράψτε πού και πώς περνάτε τον χρόνο σας. Κάνοντας αυτή την καταγραφή, θα διαπιστώσετε ότι σας «φεύγει» πολύς χρόνος άσκοπα που αν τον αθροίσετε όλο μαζί μπορεί και να φτάνει τις δύο ώρες την ημέρα: πιθανά κάποιες επαγγελματικές συναντήσεις ή τηλεφωνήματα παίρνουν περισσότερη ώρα απ’ ότι χρειάζεται για να κάνετε τη δουλειά σας ή να συνεννοηθείτε για κάτι που θέλετε. Επίσης, μπορεί χωρίς να το καταλαβαίνετε να σας φεύγει αρκετή ώρα στα σόσιαλ γιατί είναι εθιστικά. Παρατηρώντας και συνειδητοποιώντας ότι κάθε μέρα χάνετε χρόνο, ξεκινήστε να περιορίζετε συναντήσεις και συνομιλίες στα απολύτως απαραίτητα.
  4. Επικεντρωθείτε εστιάζοντας μόνο σε αυτό που κάνετε ανά πάσα στιγμή: το λεγόμενο Multitasking μπορεί να φαίνεται ότι σας κερδίζει χρόνο, όμως στην πραγματικότητα πιθανά να σας παίρνει περισσότερο, γιατί δεν μπορείτε να εμβαθύνετε σε ένα πράγμα τη φορά και οι συνεχείς διακοπές σας αποσυντονίζουν. Κάτι που σας προτείνω επίσης είναι να αφαιρέσετε όλους τους ήχους και τις ειδοποιήσεις από το κινητό σας, και θυμηθείτε πως κάθε φορά που διακόπτετε αυτό που κάνετε, χρειάζεστε 20 λεπτά για να επανέλθετε.

Περισσότερα επεισόδια

Μύθοι και αλήθειες για τη θετική σκέψη και συμπεριφορά

Τα τελευταία χρόνια, καθώς αναπτύσσεται ραγδαία ο χώρος του coaching και της αυτοβελτίωσης, γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από τη θετική σκέψη και τη θετική συμπεριφορά. Και επειδή υπάρχει αρκετή παρεξήγηση σχετικά, θα μοιραστώ κάποιους μύθους και αλήθειες. Αρχικά να τονίσουμε πως η θετική σκέψη δεν είναι τοξική αισιοδοξία ούτε αυταπάτη και δεν σημαίνει ότι κάποιος που σκέφτεται θετικά δεν βλέπει...

Πώς να αντιδράσετε αν ο πρώην σας θέλει να ξαναγυρίσει σε εσάς

Η επιστροφή ενός πρώην συντρόφου μπορεί να είναι είτε μια δεύτερη ευκαιρία είτε μια δοκιμασία για τα όριά σας. Και το πρώτο κλειδί είναι να καταλάβετε τον πραγματικό λόγο πίσω από την επιστροφή, γιατί οι πιθανότητες είναι δύο: ή εκτίμησε ουσιαστικά εσάς και τη σχέση σας, ή έψαξε και δεν βρήκε κάτι καλύτερο. Στην πρώτη περίπτωση, η επάνοδος μπορεί να είναι όχι μόνο μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά η...

Πέντε τρόποι για να νιώθει το παιδί σας ασφαλές στο σχολείο

Σε πρόσφατη πανελλαδική έρευνά μας, διαπιστώσαμε ότι πάνω από τους μισούς γονείς ανησυχούν πολύ για την ασφάλεια των παιδιών τους στο σχολικό περιβάλλον. Γι’ αυτό θα μοιραστώ πέντε τρόπους που σίγουρα βοηθούν εσάς και δυναμώνουν το παιδί σας:Καλλιεργήστε και διατηρήστε ανοιχτή επικοινωνία: Η επικοινωνία είναι το κλειδί για να γνωρίζετε πώς νιώθει το παιδί σας και αν αντιμετωπίζει δυσκολίες....