Η απάτη τροφίμων και πώς αντιμετωπίζεται
To food fraud ή στα ελληνικά με ακριβή μετάφραση «απάτη τροφίμων» είναι ουσιαστικά η νοθεία, η παραβίαση των κανόνων ασφαλείας, η πλημμελής εκτέλεση των ελέγχων ποιότητας στα τρόφιμα, με στόχο το οικονομικό όφελος. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα συνδέεται και με το οργανωμένο έγκλημα. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουμε γίνει μάρτυρες νοθείας και απόσυρσης τροφίμων από την ελληνική αγορά.
Στο συγκεκριμένο podcast η κ. Εύα Ζαβιτσάνου, μέλος της ομάδας του Smart Agro Ηub μιλά για την απάτη τροφίμων. Επίσης αναλύει δυο Horizon Europe έργα, συγκεκριμένα τα EFF-COP και WATSON, των οποίων ο σκοπός είναι μέσα από τη συνεργασία, την ανταλλαγή γνώσεων, τη συλλογή πληροφοριών και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, να προστατεύσουν τους καταναλωτές και να τους επαγρυπνήσουν σχετικά με την απάτη τροφίμων. Παράλληλα, στόχος τους είναι η αντιμετώπιση των δόλιων πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Η κ. Ζαβιτσάνου επίσης, παρουσιάζει πρακτικές προστασίας του καταναλωτή και εξηγεί ποια τρόφιμα και γιατί, είναι πιο επικίνδυνα για «fraud».
