Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ | ΕΠ. 6
Βεντέτες και εγκλήματα στη Λεμεσό.
Ο Μαρίνος Κόνσολος παρουσιάζει μια ηχητική σειρά 10 επεισοδίων για την πιο γνωστή και θρυλική βεντέτα στη Λεμεσό.
Στην ηχητική σειρά συμμετέχει και ο Λέκτορας στη Νεότερη Ιστορία του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, κος Κυριάκος Ιακωβίδης για να παρουσιάσει το ιστορικό πλαίσιο της εποχής.
Όλα άρχισαν το 1936. Μια γυναίκα ήταν η αιτία και η αρχή μιας βεντέτας που θα γραφτεί στην ιστορία. Μια βεντέτα που κράτησε για περισσότερα από 30 χρόνια και είχε περισσότερους από 190 νεκρούς. Μια περίοδος σκοτεινή ξεκίνησε στην επαρχία της Λεμεσού, αφού ο κύριοι δράστες ήταν 2 πολύ ισχυροί άντρες της επαρχίας Λεμεσού.
Μέσα από έρευνα από τις εφημερίδες της εποχής, αναβιώνουν οι αληθινές ιστορίες περισσότερων από 190 δολοφονιών και η βεντέτα των 2 ισχυρών ανδρών που έπρεπε με κάθε τρόπο να εξουδετερώσουν ο ένας τον άλλον.
Η ιστορία αυτής της βεντέτας θα μας πάρει ως το 1962, όπου ο προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, θα απορρίψει την προσφυγή 3 θανατοποινίτων και θα προχωρήσει στην εκτέλεση τους, στις 13 Ιουνίου 1962. Ποιοί ήταν οι 3 θανατοποινίτες και πως κατέληξαν σε απαγχονισμό το 1962, θα το δούμε στο τελευταίο μας επεισόδιο.
Η νέα ηχητική σειρά του Alpha Podcast ζωντανεύει αυτή την θρυλική ιστορία με ειδικό ηχητικό σχεδιασμό.
Τα ονόματα των ηρώων έχουν παραποιηθεί, το ίδιο και η καταγωγή τους.
Η έρευνα της ιστορίας στηρίχθηκε στο ψηφιοποιημένο αρχείο Τύπου
του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.
Περίληψη έκτου επεισοδίου:
Ο Χατζαντώνης τραυματίστηκε στην κοιλιά από τον πυροβολισμό. Βγαίνουν από το καφενείο όσοι βρίσκονταν και φωνάζουν στους συνοδούς του Χατζαντώνη να φέρουν γρήγορα ένα αυτοκίνητο.
“Εφημερίδα Ελευθερία, έκδοση 17ης Μαρτίου 1953. Το άρθρο γράφει: Λεμεσός, του ανταποκριτή μας. Καταγγέλθει εις την αστυνομίαν ότι χθες, η ώρα 9 το πρωί, επυροβολήθην δις δια πυροβόλου όπλου υπό αγνώστου ο ( εμείς τον λέμε Χατζαντώνη) ηλικίας 50 ετών. Ούτος ετραυματίσθει εις το στήθος και μεταφέρθει εις εντάυθα νοσοκομείον. Η κατάστασης του είναι εκτός κινδύνου. Ο πυροβολιθής είχε προσαχθεί προ του κακουργοδικείου Λεμεσού το 1936, δια φόνον, και αθωώθη.”
15 Απριλίου 1953 η εφημερίδα γράφει: ο άτυχος , εμείς τον ονομάζουμε Παναγή, πατέρας 7 παιδιών ( αυτή είναι μια πληροφορία που δεν την είχαμε ως τώρα στις εφημερίδες) 42 ετών, επυροβολήθην 3 φορές υπό 2 δολοφόνους της συμμορίας του Χατζαντώνη. Η σύζυγος του θύματος είναι έγκυος. Την επόμενη μέρα οι εφημερίδες γράφουν ότι το έγκλημα αποδίδεται σε λόγους αντεκδίκησης. Δηλαδη στην βεντέτα. Ο Χατζαντώνης καταφέρνει να βγάλει από την μέση τον πιο μισητό του εχθρό. Το βράδυ της κηδείας οι στενοί συνεργάτες του μακαρίτη Παναγή συναντήθηκαν μυστικά για να ορίσουν αμέσως αρχηγό της συμμορίας. Ήξεραν ότι αν δεν δρούσαν αμέσως θα τους σκότωνε ή θα τους καταδυνάστευε ο Χατζαντώνης. Ήπιαν στην ψυχή του μακαρίτη, έκλαψαν σιωπηλά και ομόφωνα ψηφισαν για αρχηγός τους, τον υπαρχηγό της συμμορίας που ήταν και ο καλύτερος φίλος του μακαρίτη Παναγή, τον Παύλο Μαυρομούστακο από την Πάχνα.
Συντελεστές:
Αφήγηση: Μαρίνος Κόνσολος
Sound design : Κωνσταντίνος Χαραλάμπους
Έρευνα/ Κείμενο/ Σκηνοθεσία: Κλείτος Κλείτου