Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ: Η ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΙΤΑ | ΕΠ. 3
Ο Μαρίνος Κόνσολος παρουσιάζει μια ηχητική σειρά 5 επεισοδίων για την αληθινή ιστορία του διαβόητου Τζεμάλ Μίτα. Μέσα από τις σελίδες των εφημερίδων της εποχής, θα δούμε βήμα βήμα, πως κατάφερε ο φυγόδικος Μίτας να γίνει θρύλος και τελικά να συλληφθεί το 1946.
Από το 1941 έως και τις αρχές του 1946, η Πάφος βυθίστηκε σε μια περίοδο ανομίας και συγκρούσεων, με τη ληστοσυμμορία του Μίτα να ακμάζει και την αστυνομία να δίνει έναν ανελέητο αγώνα για την εξόντωσή της. Όσο περισσότερο προσπαθούσαν να καταδιώξουν τον Μίτα, τόσο περισσότερο ο θρύλος του μεγάλωνε. Στα μάτια των απλών ανθρώπων, δεν ήταν πια απλώς ένας φυγόδικος· Ο βασιλιάς των δασών. Έτσι τον αποκαλούν στις εφημερίδες, κατά την διάρκεια της εγκληματικής του δράσης στα βουνά της Πάφου, οι δημοσιογράφοι. Γιατί ο Μίτας αποτελεί μυθιστορηματική μορφή. Θα παρακολουθεί θεατρικές παραστάσεις στις πόλεις ενώ παράλληλα θα δίνει μάχες με την αστυνομία στα δάση.
Ο Άγγλος Κυβερνήτης της Κύπρου αποφασίζει να διπλασιάσει την αμοιβή στην επικυρηξη του Μίτα. Δίνει 100 λίρες για οποιαδήποτε πληροφορία θα βοηθήσει στην σύλληψη του.
Όταν τελικά συλληφθεί το 1946, το όνομά του είχε ήδη γίνει συνώνυμο του άπιαστου. Τόσο που η φράση «πιάστον Μίτα» έμεινε ως έκφραση για κάτι αδύνατο.
Η έρευνα της ιστορίας στηρίχθηκε στο ψηφιοποιημένο αρχείο Τύπου
του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.
Συντελεστές:
Αφήγηση: Μαρίνος Κόνσολος
Επιστημονικός Σύμβουλος: Κυριάκος Ιακωβίδης.
Λέκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Sound design : Κωνσταντίνος Χαραλάμπους
Έρευνα/ Κείμενο/ Σκηνοθεσία: Κλείτος Κλείτου
Στο επεισόδιο3 ακούγεται η φωνή του κύριου Χριστόδουλου Αργύρη, από το Προδρόμι της Πάφου, που ηχογραφήθηκε το 1953, από τον ερευνητή James Notopoulos, και βρίσκεται στην συλλογή The James Notopoulos collection, της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου Harvard.
Ευχαριστίες για την παραχώρηση των φωτογραφιών που χρησιμοποιήθηκαν για το εικαστικό του Podcast και του τραιλερ:
Μουσείο Αστυνομίας Κύπρου και ΤΕΠΑΚ
Library of Cyprus University of Technology Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology
«Μια Πολιτιστική Προσφορά της Landas Colour»
Περίληψη 3ου επεισοδίου:
Η φήμη του φυγόδικου ληστή Μίτα γιγαντώθηκε καθώς από το μικρό χωριό Άγιος Επιφάνης επέστρεψε στα Βρέτσια και μετατράπηκε στον περιβόητο άπιαστο ληστή που στοίχειωνε την Κύπρο.
Ο Μίτας μαζί με τους άλλους φυγόδικους, έκλεβαν κοπάδια από διάφορα χωριά, ζητούσαν λύτρα ή πωλούσαν σε άλλους τα κοπάδια.
Ο πρώην συνεργάτης του από τον Άγιο Επιφάνιο, Χουσεϊν Χαλίλ, τον προδίδει και δίνει στοιχεία στον λοχία Ονησίφορο Αντωνίου για την τοποθεσία που βρίσκεται ο Μίτας. Με αστυνομική δύναμη ο λοχίας Ονησίφορος Αντωνίου πηγαίνει στο Δάσος Κύκκου. Ο Μίτας ξεφεύγει από την συμπλοκή τραυματισμένος. Όμως σκοτώνεται ο συνεργάτης του Σουκρής. Με ένα γαϊδούρι, ξεκίνησε για τα Βρέτσια. Η διαδρομή Καμινάρια- Βρέτσια με το γαϊδούρι είναι 7 ώρες. Οι χωριανοί στα Βρέτσια, βοήθησαν τον Μίτα και τον έκρυψαν σε μια σπηλιά για λίγες μέρες.
Όμως η αστυνομία δεν σταμάτησε να προσπαθεί να συλλάβει τον Μίτα αλλά και τους άλλους φυγόδικους. Τον Οκτώβρη του 1942, αστυνομική δύναμη με 8 αστυνομικούς αλλά και 60 Ινδούς στρατιώτες είχαν πληροφορίες ότι θα έβρισκαν τον Μίτα στον Άγιο Νικόλαο της Πάφου. Όμως και αυτή η επιχείρηση της αστυνομίας δεν είχε επιτυχία.
Στις αρχές του 1943, ο Μίτας, αντιλαμβανόμενος ότι η εξουσία που τον καταδίωκε ήταν πιο αδύναμη απ’ όσο έδειχνε, δεν δίστασε να επεκτείνει τη συμμορία του, στρατολογώντας κάθε κατατρεγμένο που έβρισκε μπροστά του.
