podlist.gr

Η Ωραία Ελένη Από τον Μύθο στον Αποσυμβολισμό

Ο μύθος της Ωραίας Ελένης

Η Ωραία Ελένη, κόρη του Δία και της Λήδας, θεωρούνταν η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο. Ο μύθος της συνδέεται άμεσα με την Αρπαγή της από τον Πάρη και τον Τρωικό Πόλεμο.

Όλα ξεκίνησαν από τον γάμο του Πηλέα και της Θέτιδας. Η θεά Έρις δεν καλέστηκε και για να εκδικηθεί έριξε ένα μήλο, «μήλο της Έριδος», με την επιγραφή «τῇ καλλίστῃ» («στην ομορφότερη»), οι θεές Ήρα, Αθηνά και Αφροδίτη διεκδίκησαν τον τίτλο, έτσι ο Δίας όρισε τον Πάρη, πρίγκιπα της Τροίας, ως κριτή.

Η Ήρα του υποσχέθηκε εξουσία. Η Αθηνά του προσέφερε σοφία και νίκες. Η Αφροδίτη του έταξε την πιο όμορφη γυναίκα, την Ελένη.

Ο Πάρης διάλεξε την Αφροδίτη και έτσι κέρδισε την εύνοια της, αλλά προκάλεσε την οργή των άλλων θεαινών.

Η Ελένη ήταν ήδη παντρεμένη με τον Μενέλαο, βασιλιά της Σπάρτης. Ο Πάρης πήγε στο παλάτι του για φιλοξενία την οποία ο Μενέλαος του την πρόσφερε με μεγαλοπρέπεια. Με τη βοήθεια της Αφροδίτης πρώτα η Ελένη ερωτεύτηκε τον Πάρη με πάθος και κατόπιν βοήθησε τον Πάρη να παρασύρει την ωραία βασίλισσα στην Τροία.

Ο δεκαετής Τρωικός Πόλεμος

Ο Μενέλαος, εξοργισμένος, συγκέντρωσε όλους τους Έλληνες ηγεμόνες και ξεκίνησε εκστρατεία εναντίον της Τροίας. Ο πόλεμος διήρκεσε δέκα χρόνια, με πολλές μάχες και ηρωικές μονομαχίες (π.χ. Αχιλλέας – Έκτορας, Μενέλαος – Πάρης, Δούρειος Ίππος).

Με τέχνασμα του Οδυσσέα, οι Έλληνες κατασκεύασαν τον Δούρειο Ίππο, στον οποίο κρύφτηκαν πολεμιστές. Οι Τρώες, πιστεύοντας ότι ήταν προσφορά στους θεούς, τον έβαλαν στην πόλη. Τη νύχτα, οι Έλληνες βγήκαν από τον ίππο, άνοιξαν τις πύλες και κατέστρεψαν την Τροία.

Μετά την πτώση της Τροίας, η Ελένη επανενώθηκε με τον Μενέλαο και επέστρεψε στη Σπάρτη, όπου, σύμφωνα με κάποιες παραδόσεις, έζησαν μαζί μέχρι τα βαθιά γεράματα. Άλλες εκδοχές αναφέρουν ότι κατέφυγε στην Αίγυπτο ή ότι την εκτέλεσαν.

Ο Αποσυμβολισμός του Μύθου

Ο μύθος της Ωραίας Ελένης δεν είναι απλώς η ιστορία μιας όμορφης γυναίκας που προκάλεσε πόλεμο, αλλά ένα σύμβολο με βαθύτερα νοήματα που συνδέονται με τη φύση του ανθρώπου, την κοινωνία και τη μοίρα.

1. Η Ομορφιά ως Καταστροφική Δύναμη

Η Ελένη συμβολίζει τη γοητεία και τη δύναμη της ομορφιάς, η οποία δεν είναι πάντα ευεργετική. Η ομορφιά της γίνεται αιτία πολέμου, θανάτου και καταστροφής, δείχνοντας πως η επιθυμία και ο πόθος μπορούν να οδηγήσουν σε τραγωδία.

2. Η Γυναίκα ως Αντικείμενο ή Υποκείμενο;

Ο μύθος εγείρει ερωτήματα για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Η Ελένη παρουσιάζεται είτε ως θύμα, που άγεται και φέρεται από τους άνδρες, είτε ως γυναίκα με βούληση, που κάνει τις δικές της επιλογές και επηρεάζει την ιστορία.

3. Η Ματαιότητα του Πολέμου

Ο Τρωικός Πόλεμος, με όλα τα δεινά που έφερε, ξεκίνησε λόγω μιας γυναίκας. Αυτό δείχνει τη ματαιότητα των συγκρούσεων, καθώς στο τέλος η Ελένη επιστρέφει στη Σπάρτη, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

4. Ο Μύθος ως Αντανάκλαση της Ανθρώπινης Ψυχής

Η Ελένη είναι μια αμφιλεγόμενη μορφή, άλλοτε θεοποιημένη, άλλοτε μισητή. Ο χαρακτήρας της αντανακλά τις αντιφάσεις της ανθρώπινης φύσης, το καλό και το κακό, τη λογική και το συναίσθημα, το πεπρωμένο και την ελεύθερη βούληση.

Ο μύθος της Ελένης είναι διαχρονικός και πολυδιάστατος, καθώς μέσα από αυτόν αναδεικνύονται πανανθρώπινες έννοιες όπως η ομορφιά, η επιθυμία, η εξουσία, ο πόλεμος και η μοίρα. Η Ωραία Ελένη δεν είναι μόνο μια γυναίκα που προκάλεσε πόλεμο αλλά ένα σύμβολο που έχει ερμηνευθεί με πολλούς τρόπους:

Το αιώνιο θύμα ή η μοιραία γυναίκα; Ο χαρακτήρας της ταλαντεύεται ανάμεσα στο να είναι θύμα της μοίρας και στο να είναι η ίδια υπεύθυνη για τις επιλογές της.

Η απατηλή εικόνα της ομορφιάς: Ο μύθος του Ευριπίδη με το «είδωλο» της Ελένης θίγει την ψευδαίσθηση και την επιφανειακή εικόνα της πραγματικότητας.

Ο πολιτικός συμβολισμός: Μπορεί να ιδωθεί ως σύμβολο των συγκρούσεων για την εξουσία και τις εδαφικές διεκδικήσεις.

Η Ελένη στη Λογοτεχνία: Από τον Όμηρο στις Τραγωδίες

Η μορφή της...

Πηγή: https://staging2.angeligeorgia.gr/-The%20Beautiful%20Helen%20From%20Myth%20to%20Dismantling%20me%20angeli%20georgia

Περισσότερα επεισόδια

Η αλεπού βασίλισσα. Κίνα

Μια λαίμαργη αλεπού τρύπωσε κάποτε κρυφά σ’ ένα χωριό για να κλέψει μερικά τρυφερά παπάκια. Όμως μπήκε κατά λάθος σ’ ένα βαφείο κι έπεσε μες στο καζάνι με τα χρώματα. Με την ψυχή στο στόμα απ’ το φόβο του θανάτου βγήκε απ’ το καζάνι μ’ όσες δυνάμεις τής είχαν απομείνει κι όπου φύγει φύγει.Καθώς έτρεχε στα χωράφια, η φρεσκοβαμμένη γούνα της άστραφτε στον ήλιο σαν μεγαλόπρεπη χρυσοΰφαντη φορεσιά....

Θησέας και Κερκύονας, Ο θρίαμβος της δικαιοσύνης επί της βίας

Ο μύθος του Κερκύονα αντιπροσωπεύει τον ωμό, ανεξέλεγκτο σωματικό εξαναγκασμό, χωρίς ίχνος ηθικής ή τιμής. Ο Κερκύονας: Ένας τύραννος του δρόμουΟ Κερκύονας, σύμφωνα με τις παραδόσεις, ήταν γιος του Ποσειδώνα ή του Ηφαίστου και της Σκύθας ή Ευφήμης, ανάλογα με την εκδοχή του μύθου. Ζούσε κοντά στην Ελευσίνα, όπου είχε καθιερώσει ένα φρικιαστικό «αγώνισμα»: προκαλούσε σε πάλη τους περαστικούς...

Ο Θησέας και ο Κερκύονας Η εσωτερική πάλη του σύγχρονου ανθρώπου

Η λύτρωση μέσα από τη σύγκρουσηΗ ήττα του Κερκύονα δεν είναι απλώς εκδίκηση· είναι κάθαρση. Ο δρόμος του Θησέα προς την Αθήνα – την πόλη της δημοκρατίας, της λογικής, του πολιτισμού – περνά μέσα από αυτά τα σκοτεινά σημεία της ψυχής. Μόνο αφού περάσει από αυτά και τα ξεπεράσει, είναι έτοιμος να ηγηθεί, να δημιουργήσει, να αγαπήσει. Έτσι και ο σύγχρονος άνθρωπος χρειάζεται να περάσει από τις...