podlist.gr

92: Slow News | Το ελληνικό «Watergate»

Εγκαινιάζουμε τη νέα μας σειρά Slow News με νέα από την Ελλάδα σε αργά ελληνικά. Στο πρώτο μας επεισόδιο, η Αναστασία εξηγεί την ιστορία του σκανδάλου των παρακολουθήσεων.

Σημειώσεις εκπομπης Απομαγνητοφώνηση

Αναστασία:
[0:09] Γεια σας φίλες και φίλοι του Easy Greek. Εείμαι η Αναστασία και θα είμαι μαζί σας σήμερα σε ένα διαφορετικό επεισόδιο, το πρώτο από μία σειρά επεισοδίων που θα μπορείτε να ακούτε από δω και πέρα και θα έχει θέμα την Ελληνική επικαιρότητα.

[0:22] Στο Easy Greek ξέρουμε πόσο σας αρέσουν τα ελληνικά αλλά και πόσο αγαπάτε τη χώρα μας. Γι' αυτό σκεφτήκαμε να κάνουμε αυτά τα καινούργια επεισόδια με θέμα τα νέα από την Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι έτσι θα έχετε την ευκαιρία να ακούτε λεξιλόγιο λίγο διαφορετικό, αλλά και να μαθαίνετε ταυτόχρονα τι συμβαίνει στη χώρα μας. Το σημερινό επεισόδιο θα έχει θέμα ένα σκάνδαλο που έχει απασχολήσει πολύ την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και δεν είναι άλλο από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, αυτό που πολλοί ονομάζουν «ελληνικό Watergate». Πάμε λοιπόν να δούμε τι έχει συμβεί. Όλα ξεκίνησαν με την παρακολούθηση του Σταύρου Μιχαλούδη. Ο Μιχαλούδης είναι ένας δημοσιογράφος που ασχολείται με το θέμα των προσφύγων, αλλά τελευταία είχε ξεκινήσει να ερευνά και την υπόθεση του Γιώργου Καραϊβάζ, ενός ερευνητή δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο και ακόμα δεν ξέρουμε ποιος τον δολοφόνησε.

[1:26] Ο Σταύρος Μιχαλούδης λοιπόν είναι ο πρώτος που κατάλαβε ότι παρακολουθείται από την ΕΥΠ. Τι είναι όμως η ΕΥΠ; Κρατήστε αυτό το όνομα γιατί θα μας χρειαστεί. Η ΕΥΠ είναι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, δηλαδή κάτι σαν την CIA.

[1:44] Ο δεύτερος που κατάλαβε ότι παρακολουθείται ήταν ο Θανάσης Κουκάκης, επίσης δημοσιογράφος, ο οποίος ερευνά σκάνδαλα στον τομέα των τραπεζών, και την εποχή εκείνη ερευνούσε το πώς οι νόμοι της ελληνικής κυβέρνησης διευκολύνουν το οικονομικό έγκλημα. Πώς κατάλαβε ο Θανάσης Κουκάκης ότι παρακολουθείται;

[2:07] Έτυχε μια μέρα να διαβάσει μία έκθεση από το Citizen Lab και την εταιρεία Meta και η έκθεση αυτή έλεγε ότι το λογισμικό Predator έχει μολύνει κινητά τηλέφωνα σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

[2:23] Μάλιστα, η έκθεση έλεγε ότι η μόλυνση γίνεται με κάποια link που φαίνονται αληθινά αλλά είναι ψεύτικα και οδηγούν τους χρήστες σε κάποιες σελίδες που τελικά μολύνουν τα κινητά τους.

[2:37] Ο Κουκάκης είδε στη λίστα κάποια link που του ήταν γνωστά και έτσι ζήτησε από το Citizen Lab να τον βοηθήσει να δει αν το κινητό του είχε μολυνθεί και το Citizen Lab του είπε ότι ακριβώς αυτό είχε γίνει.

Για την υπόλοιπη απομαγνητοφώνηση, γίνετε μέλη μας..

Πηγή: https://www.easygreek.fm/92

Περισσότερα επεισόδια

179: Eurovision και πολιτική

Η Μαριλένα κι ο Δημήτρης είδαν τη Eurovision 2024 και σχολιάζουν τα τραγούδια και το περίφημο "no politica"... Σημειώσεις εκπομπής Eternal Sunshine of the Spotless Mind Ο Χρήστος δε μένει πια εδώ Jason-Αντιγόνη και το non-binary στην Ελλάδα “Βουλεύτριες, μεταναστά ή όταν «εγώ νιώθω χαρούμενο»: θεωρητική γλωσσολογία και γλωσσικός ακτιβισμός" ομιλία του Φοίβου Παναγιωτίδη Το τραγούδι της Αρμενίας...

178: Πρέπει να είσαι χριστιανός στην Ελλάδα;

Ο Δημήτρης και η Μαριλένα συζητάνε για την υποχρεωτικότητα ή όχι του να είναι κανείς χριστιανός στην Ελλάδα, με αφορμή την πρώτη επίσκεψη του Σταύρου στην εκκλησία με τον παιδικό σταθμό. Σημειώσεις εκπομπής Baby Reindeer Απομαγνητοφώνηση Δημήτρης: [0:16] Γεια σας και καλώς ήρθατε στο Easy Greek Podcast. Το podcast που σας μαθαίνει ελληνικά με καθημερινούς αυθεντικούς διαλόγους. Είμαι ο Δημήτρης...

177: Βερολίνο για άλλη μια φορά

Ο Δημήτρης κι η Μαριλένα πρόσφατα ξαναεπισκέφτηκαν το Βερολίνο, αυτήν τη φορά και με τον Σταύρο, και λένε πώς είναι να επισκέπτεσαι μια αγαπημένη πόλη από τα μάτια ενός τρίχρονου παιδιού. Λεξιλόγιο κι εκφράσεις παίρνω το κολάι = παίρνω τον αέρα = εξοικειώνομαι με κάτι Σημειώσεις εκπομπής Naturkunde Museum Legoland Discovery Center Το τείχος του Βερολίνου πέφτει (σε Lego!) Zoo Berlin Παραστάσεις...