podlist.gr

92: Slow News | Το ελληνικό «Watergate»

Εγκαινιάζουμε τη νέα μας σειρά Slow News με νέα από την Ελλάδα σε αργά ελληνικά. Στο πρώτο μας επεισόδιο, η Αναστασία εξηγεί την ιστορία του σκανδάλου των παρακολουθήσεων.

Σημειώσεις εκπομπης Απομαγνητοφώνηση

Αναστασία:
[0:09] Γεια σας φίλες και φίλοι του Easy Greek. Εείμαι η Αναστασία και θα είμαι μαζί σας σήμερα σε ένα διαφορετικό επεισόδιο, το πρώτο από μία σειρά επεισοδίων που θα μπορείτε να ακούτε από δω και πέρα και θα έχει θέμα την Ελληνική επικαιρότητα.

[0:22] Στο Easy Greek ξέρουμε πόσο σας αρέσουν τα ελληνικά αλλά και πόσο αγαπάτε τη χώρα μας. Γι' αυτό σκεφτήκαμε να κάνουμε αυτά τα καινούργια επεισόδια με θέμα τα νέα από την Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι έτσι θα έχετε την ευκαιρία να ακούτε λεξιλόγιο λίγο διαφορετικό, αλλά και να μαθαίνετε ταυτόχρονα τι συμβαίνει στη χώρα μας. Το σημερινό επεισόδιο θα έχει θέμα ένα σκάνδαλο που έχει απασχολήσει πολύ την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και δεν είναι άλλο από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, αυτό που πολλοί ονομάζουν «ελληνικό Watergate». Πάμε λοιπόν να δούμε τι έχει συμβεί. Όλα ξεκίνησαν με την παρακολούθηση του Σταύρου Μιχαλούδη. Ο Μιχαλούδης είναι ένας δημοσιογράφος που ασχολείται με το θέμα των προσφύγων, αλλά τελευταία είχε ξεκινήσει να ερευνά και την υπόθεση του Γιώργου Καραϊβάζ, ενός ερευνητή δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο και ακόμα δεν ξέρουμε ποιος τον δολοφόνησε.

[1:26] Ο Σταύρος Μιχαλούδης λοιπόν είναι ο πρώτος που κατάλαβε ότι παρακολουθείται από την ΕΥΠ. Τι είναι όμως η ΕΥΠ; Κρατήστε αυτό το όνομα γιατί θα μας χρειαστεί. Η ΕΥΠ είναι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, δηλαδή κάτι σαν την CIA.

[1:44] Ο δεύτερος που κατάλαβε ότι παρακολουθείται ήταν ο Θανάσης Κουκάκης, επίσης δημοσιογράφος, ο οποίος ερευνά σκάνδαλα στον τομέα των τραπεζών, και την εποχή εκείνη ερευνούσε το πώς οι νόμοι της ελληνικής κυβέρνησης διευκολύνουν το οικονομικό έγκλημα. Πώς κατάλαβε ο Θανάσης Κουκάκης ότι παρακολουθείται;

[2:07] Έτυχε μια μέρα να διαβάσει μία έκθεση από το Citizen Lab και την εταιρεία Meta και η έκθεση αυτή έλεγε ότι το λογισμικό Predator έχει μολύνει κινητά τηλέφωνα σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

[2:23] Μάλιστα, η έκθεση έλεγε ότι η μόλυνση γίνεται με κάποια link που φαίνονται αληθινά αλλά είναι ψεύτικα και οδηγούν τους χρήστες σε κάποιες σελίδες που τελικά μολύνουν τα κινητά τους.

[2:37] Ο Κουκάκης είδε στη λίστα κάποια link που του ήταν γνωστά και έτσι ζήτησε από το Citizen Lab να τον βοηθήσει να δει αν το κινητό του είχε μολυνθεί και το Citizen Lab του είπε ότι ακριβώς αυτό είχε γίνει.

Για την υπόλοιπη απομαγνητοφώνηση, γίνετε μέλη μας..

Πηγή: https://www.easygreek.fm/92

Περισσότερα επεισόδια

225: Η ιερή σιέστα

Η Μαριλένα κι ο Δημήτρης συζητάνε για τον μεσημεριανό ύπνο και τις ώρες κοινής ησυχίας. Meetup Κύπρου Τα λέμε στις 10 Μαρτίου, 19:00 στα Καλά Καθούμενα στη Λευκωσία! Σημειώσεις εκπομπής Ξεκόλλα απ' τη Σχεδία Η έκφραση της εβδομάδας Με το συμπάθιο Συνήθειες ύπνου μας, επεισόδιο podcast Το θέμα της εβδομάδας Ώρες κοινής ησυχίας news 247 Νόμος Παπαθεμελή Βίντεο αγγλικά/ελληνικά για τα ωφέλη του...

224: Εφηβεία

Ο Δημήτρης και η Μαριλένα συζητάνε την πρόσφατη επιτυχημένη σειρά του Netflix, "Adolescence", και την εμπειρία του να είναι κανείς εφηβος σήμερα. Και αν σας παραξενεύει που αναφέραμε τον αριθμό 222 αντι για 224... Έχουμε μπερδέψει λίγο τη σειρά ηχογράφησης! Meetup Κύπρου Τα λέμε στις 10 Μαρτίου, 19:00 στα Καλά Καθούμενα στη Λευκωσία! Σημειώσεις εκπομπής 090 podcast Λεωφορείο 218 Luben και AI...

223: Καλή συνέχεια

Η Μαριλένα και ο Δημήτρης μιλάνε για τις ευχές! Kαλή επιτυχία, καλά στέφανα...καλή λευτεριά! Σημειώσεις εκπομπής Super Easy Greek for Beginners 25: Καλημέρα, καλησπέρα, καληνύχτα Ξεχάσαμε να αναφέρουμε τις εποχές: καλό χειμώνα! Είχαμε κάνει και σχετικό podcast - «Να πούμε καλό χειμώνα;» Glossonauts x Easy Greek Meetup Πρόταση της εβδομάδας 100 Χρόνια Ελληνική Δισκογραφία Απομαγνητοφώνηση...