podlist.gr

21. Η αστικοποίηση της ελληνικής κουζίνας (Α’ Μέρος)

Διανύουμε τα χρόνια αφηγούμενοι τη διατροφή στην ύπαιθρο και τη διατροφή στο άστυ. Ποια τα χαρακτηριστικά της αγροτικής και ποια της αστικής κουζίνας; Πότε άρχισε να αναπτύσσεται στην Ελλάδα η ξενότροπη μαγειρική και πώς έφτασε να ταυτίζεται με το καλό temp mail γούστο; Η αείμνηστη μαγείρισσα, συγγραφέας και αρθρογράφος στο περιοδικό «Γαστρονόμος», Εύη Βουτσινά, μας […]

Πηγή: https://podcast.skai.gr/21-i-astikopiisi-tis-ellinikis-kouzinas-a-meros/

Περισσότερα επεισόδια

1. Η ιστορία των σπόρων

Είμαστε στη Νεολιθική εποχή και κυκλοφορούμε κάπου μεταξύ Μακεδονίας και Θεσσαλίας, αναζητώντας εκείνα τα στοιχεία τα οποία θα μας δείξουν την τότε κοινωνική συγκρότηση του ανθρώπου. Με την Τάνια Βαλαμώτη, επίκουρη καθηγήτρια Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, συζητάμε για την καινοτομία της εποχής, χρησιμοποιούμε τη φαντασία μας για να προσεγγίσουμε συνταγές και μιλάμε για την...

2. Επιστροφή στις «ρίζες»

Βαθύ παρελθόν, εποχή του Χαλκού, με αλλαγές ως προς τα είδη κυρίως των φυτών που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της Ελλάδας. Ελαιοδοτικά φυτά που θα μπορούσαν να αποτελούν την πρώτη ύλη για προϊόντα πολυτελείας και αρωματικά έλαια, οι φαρμακευτικές χρήσεις τους και η οπιούχος παπαρούνα. Η Τάνια Βαλαμώτη, επίκουρη καθηγήτρια Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, μας αναπτύσσει […]

3. Μινωικός και Μυκηναϊκός πολιτισμός (Α’ Μέρος)

Αν το κλίμα καθοδηγεί τον άνθρωπο, η Ελλάδα διαθέτει το κλίμα. Δύο περίφημοι πολιτισμοί, ο Μινωικός και ο Μυκηναϊκός, μεγαλουργούν, εμπορεύονται αγαθά και επικοινωνούν με τους άλλους μεγάλους πολιτισμούς της αρχαιότητας. Κρήτη, το πρώτο σκαλοπάτι για να προχωρήσει ο πολιτισμός σε όλη την Ευρώπη, Κρήτη, η μητέρα του πολιτισμού. Η βάση της διατροφής, η μεσογειακή […]