Διατροφή και καρκίνος του μαστού
Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών. Πολλοί είναι οι παράγοντες που εμπλέκονται στην αιτιοπαθογένεια του καρκίνου του μαστού, μεταξύ των οποίων και ο τρόπος διατροφής.
Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) αναφέρει πως ποσοστό της τάξεως του 30%-40% όλων των καρκίνων που εκδηλώνονται σχετίζεται με τη διατροφή, τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα, την παχυσαρκία και με άλλους παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να τροποποιηθούν.
Αναφέρεται πως 4 στους 10 θανάτους από καρκίνο θα μπορούσαν να προληφθούν με μη θεραπευτικές παρεμβάσεις όπως η διακοπή του καπνίσματος, η σωστή διατροφή και η άσκηση.
Στο 20ό επεισόδιο του Podcast Health Bites, με την Κατερίνα Χρέμου αναλύουμε τους διατροφικούς παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού και συζητάμε για το ποιες αλλαγές στον τρόπο διατροφής και στον τρόπο ζωής μπορεί να λειτουργήσουν προστατευτικά κατά της νόσου.