podlist.gr

Radio Lifo
Radio Lifo

Ποια είναι τα κλειστά ρέματα που πλημμυρίζουν την Αθήνα

Συνιδρυτής και επικεφαλής της «Γεωμυθικής», μίας ομάδας έρευνας, μελέτης και εξερεύνησης, έχει κάνει αυτοψίες σε κλειστά και ανοιχτά ρέματα της Αττικής, oΔημήτρης Θεοδοσόπουλοςυποστηρίζει, πως «όταν κάνεις τα ποτάμια δρόμους, είναι θέμα χρόνου οι δρόμοι να γίνουν ποτάμια». Ο ίδιος εξηγεί γιατί η πικρή αυτή διαπίσωση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τις αρμόδιες αρχές και αναλύει τις λύσεις που υπάρχουν. 

Ακτιβιστής και μέλος του συλλόγου «Ροή - Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων» μάχεται για τη διάσωση των αστικών ρεμάτων και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής τους αξίας, μιλάει για τα λίγα ρέματα που ρέουν ελεύθερα ακόμη στην Αττική, την αναγκαιότητα να παραμείνουν ανοιχτά ως πολύτιμα οικοσυστήματα.

Ο κ. Θεοδοσόπουλος εξηγεί πως κινήματα των πολιτών προσπαθούν να μην μετατραπούν τα εναπομείναντα ρέματα σε αγωγούς ομβρίων υδάτων, με τεχνικά έργα και παρεμβάσεις, που είναι η συνήθης πρακτική των κρατικών υπηρεσιών, για να αντιμετωπίσουν τον πλημμυρικό κίνδυνο. 

Αποκαλύπτει τα σχολεία της Αθήνας που είναι χτισμένα πάνω μπαζωμένα ρέματα, τι κρύβεται στην κοίτη του Κηφισού και γιατί πρέπει να διασωθεί και να αναδειχθεί το τμήμα της αρχαίας κοίτης του Ιλισού που παραμένει ακάλυπτο, αλλά αποκομμένο από τη λειτουργία της πόλης και το παριλίσιο ιστορικό πεδίο.  

Ο ίδιος είναι μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες σπηλαιολογικές εξερευνητικές αποστολές σε όλη την Ελλάδα και σε διεθνείς αποστολές Έχει δημοσιεύσει  πλήθος πρωτότυπων ερευνών, ειδικά για ρέματα, σπήλαια και ξεχασμένους αρχαιολογικούς χώρους. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ως συνοδός σε οργανωμένες ξεναγήσεις και περιηγήσεις ανά την Ελλάδα σε μέρη που έχει μελετήσει ο ίδιος, ενώ είναι υπεύθυνος για τα Κινήματα και το Περιβάλλον στην Πλεύση Ελευθερίας. 

Περισσότερα επεισόδια

Πως είναι να είσαι τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον προπονητή τζούντο και ψυχολόγο Στάθη Σούλιο για τους Παρολυμπιακούς αγώνες, την εμπειρία του ως τυφλού προπονητή μιας τυφλής αθλήτριας, καθώς και τα εμπόδια που αντιμετώπισε στο δρόμο του για τους Παραολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι.

«Το Σαρακήνικο μας βοηθά να εξερευνήσουμε το διάστημα, ενώ η Πολιτεία το είδε ως οικόπεδο»

Γιατί το Σαρακήνικο είναι μοναδικό στον κόσμο και γιατί χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες της NASA και του ESA στη διαστημική έρευνα; Απαντά η Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου, με καταγωγή από τη Μήλο, η οποία έχει εργαστεί στην προετοιμασία σημαντικών διαστημικών αποστολών όπως η Cassini-Huygens και η Europa Clipper, μεταφέρει τον αποτροπιασμό και το σοκ της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας από τις...

«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η «εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες»; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτκό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας» Πέννυ Στούμπου.