podlist.gr

Ζήσε με αγάπη
Ζήσε με αγάπη

Πώς μπορείτε να είστε δυνατοί και ευάλωτοι ταυτόχρονα

Έχετε παρατηρήσει πως συχνά μέσα σε μια οικογένεια ή σ’ ένα εργασιακό περιβάλλον υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται ως δυνατοί, είναι μπροστά σε όλα και συνήθως όλοι οι άλλοι ζητούν την βοήθειά τους; Και συνήθως, αυτοί οι δυνατοί είναι παγιδευμένοι από την εικόνα δύναμης που έχουν καθιερώσει και στα δύσκολα σηκώνουν τον σταυρό μόνοι τους. Όμως στην πραγματκότητα, η ευαλωτότητα δεν είναι αδυναμία. Είναι δύναμη. Και μάλιστα, η πιο καθαρή μορφή δύναμης. Γιατί χρειάζεται θάρρος να πείτε «πονάω» όταν πονάτε, θάρρος να παραδεχτείτε ότι κάτι δεν το ξέρετε, και βέβαια θάρρος να εξομολογηθείτε πως φοβάστε όταν φοβάστε.

Αναρωτηθείτε: Πόσες φορές σας έχουν ρωτήσει «πώς είστε;» και απαντήσατε «καλά…» ενώ μέσα σας γινόταν καταιγίδα και μόνο καλά δεν ήσασταν; όμως, κάθε φορά που δεν εκφράζετε την αλήθεια σας, κάτι μέσα σας μικραίνει. Σφίγγεται. Και αυτό δεν επηρεάζει μόνο εσάς, αλλά και τις σχέσεις σας — προσωπικές, επαγγελματικές, οικογενειακές. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσετε πως η ευαλωτότητα δεν σας κάνει λιγότερο ικανούς. Αντίθετα, σας κάνει πιο αυθεντικούς. Και η αυθεντικότητα είναι εκείνη που ενισχύει την σύνδεση και οδηγεί σε πολύ πιο ουσιαστικές σχέσεις. Μέσα από το μοίρασμα της αλήθειας σας, συνδέεστε πραγματικά, και στις δύσκολες στιγμές έχετε ουσιαστική βοήθεια.

Για να σας το κάνω πιο εύκολο και σαφές, θα μοιραστώ τρεις προτάσεις για το πώς μπορείτε να έρθετε πιο κοντά στον εαυτό σας και να κάνετε εκείνα τα βήματα που θα σας επιτρέπουν να γίνετε πιο αυθεντικοί και πιο ανθρώπινοι, αποκαλύπτοντας την ευαλωτότητά σας, χωρίς να χάνετε καθόλου τη δύναμή σας:

  1. Αφήστε τον τέλειο εαυτό στην άκρη: Δεν χρειάζεται να έχετε πάντα την αίσθηση ότι «όλα είναι υπό έλεγχο». Δεν έχετε ανάγκη να περιμένετε να νιώσετε 100% έτοιμοι για να εκφράσετε μια ιδέα ή να προτείνετε κάτι. Θα υπάρχουν και πράγματα που δεν ελέγχετε ή που δεν ξέρετε, και μπορεί στην αρχή να νιώσετε και κάπως άβολα, αλλά η αλήθεια πάντα σας απελευθερώνει και σας αφήνει να εκφραστείτε αυθεντικά.
  2. Ανοίξτε την καρδιά σας επιλεκτικά, εκεί που νιώθετε εμπιστοσύνη: Ευαλωτότητα δεν σημαίνει ότι θα αρχίσετε να εκτίθεστε παντού, ή να μοιράζεστε πράγματα με ανθρώπους που δεν είναι κατάλληλοι γι’ αυτό. Ευαλωτότητα σημαίνει να ανοιχτείτε επιλεκτικά, με πρόσωπα που σας έχουν δείξει ότι μπορούν να σας ακούσουν με κατανόηση και να χωρέσουν το πρόβλημά σας. Και παράλληλα, εκφραστείτε προσεκτικά, για παράδειγμα Αντί να πείτε «είμαι χάλια», πείτε: «είναι μια δύσκολη μέρα, και το παλεύω».
  3. Συνειδητοποιείστε πως η ευαλωτότητα χτίζει εμπιστοσύνη: Οι ουσιαστικές σχέσεις δεν στηρίζονται στην τελειότητα, αλλά στην ειλικρίνεια. Δύο άνθρωποι που τολμούν να φανερωθούν όπως είναι — με τις δυσκολίες, τις πληγές, τα λάθη, τις αδυναμίες τους — έρχονται κοντά και χτίζουν δεσμούς και βαθιές, αληθινές σχέσεις που αντέχουν στο χρόνο.

Περισσότερα επεισόδια

Τα 5 σημάδια του συναισθηματικά ανώριμου ανθρώπου

Σήμερα θα μοιραστώ τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά του συναισθηματικά ανώριμου ανθρώπου, ώστε να τα προσέχετε στην αρχή μιας γνωριμίας, αλλά και για να μπείτε σε αυτοπαρατήρηση, και αν έχετε και εσείς κάποια από αυτά, να τα διαχειριστείτε.Αντιδρά με παρόρμηση, υπερβολή και παίρνει τα πάντα προσωπικά: το συναισθηματικά ανώριμο άτομο έχει την τάση να αντιμετωπίζει τα πάντα με δράμα, δεν έχει καμία...

7 σημάδια που δείχνουν αν ο άνθρωπος που γνωρίσατε είναι ψυχικά υγιής

Συχνά στις συνεδρίες μου οι άνθρωποι με ρωτούν όταν γνωρίζουν έναν άνθρωπο, πώς θα καταλάβουν αν είναι ψυχικά υγιής. Και είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς κάτι τέτοιο στην εποχή μας που οι σχέσεις γίνονται επιφανειακές και δύσκολες, είτε ερωτικές, είτε φιλικές, είτε επαγγελματικές.Γι’ αυτό θα μοιραστώ επτά σημάδια που σας δείχνουν πότε ένας άνθρωπος έχει καλή ψυχική υγεία.#1. Έχει αυτογνωσία...

Πώς να φερθείτε στα παιδιά σας στη φράση του χωρισμού - διαζυγίου

Όταν ένα ζευγάρι χωρίζει, ξεκινάει μια περίοδος δύσκολη για τους δύο συντρόφους, αλλά κυρίως για τα παιδιά που, ενώ δεν φταίνε σε τίποτα, δέχονται πολλές τραυματικές επιπτώσεις που πιθανά να τα σημαδέψουν και για όλη τους τη ζωή. Γι’ αυτό θα μοιραστώ 5 λάθη που πρέπει να αποφύγετε και 3 χρήσιμες στρατηγικές για να υιοθετήσετε.Μην κάνετε τα παιδιά να νιώθουν «στη μέση»: μπορεί να έχετε τις...