Τα 5 σημάδια του συναισθηματικά ανώριμου ανθρώπου
Σήμερα θα μοιραστώ τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά του συναισθηματικά ανώριμου ανθρώπου, ώστε να τα προσέχετε στην αρχή μιας γνωριμίας, αλλά και για να μπείτε σε αυτοπαρατήρηση, και αν έχετε και εσείς κάποια από αυτά, να τα διαχειριστείτε.
Αντιδρά με παρόρμηση, υπερβολή και παίρνει τα πάντα προσωπικά: το συναισθηματικά ανώριμο άτομο έχει την τάση να αντιμετωπίζει τα πάντα με δράμα, δεν έχει καμία ικανότητα αυτοδιαχείρισης, στερείται εντελώς του χιούμορ, και προσβάλλεται με το παραμικρό. Αυτό είναι ένα σημάδι πως θεωρεί ότι όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω του, ερμηνεύει κάθε συμπεριφορά πλάθοντας σενάρια που συνήθως καταφέρονται εναντίον του, ή μπορεί να πιστεύει ότι το ζηλεύουν και θέλουν το κακό του. Πολύ συχνά μπαίνει σε θέση θύματος και διαμαρτύρεται, ενώ διηγείται συνεχώς ιστορίες όπου όλοι οι άλλοι του φέρονται άσχημα, το υπονομεύουν και εμποδίζουν την επιτυχία του.
Για ότι τους συμβαίνει φταίει πάντα κάποιος άλλος: η συναισθηματική ανωριμότητα φαίνεται στα δύσκολα. Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, οι άνθρωποι αυτοί δεν αποδίδουν ποτέ την ευθύνη στον εαυτό τους, αντίθετα, ψάχνουν και αναλώνουν απίστευτη ενέργεια για να βρουν τον φταίχτη και να τα βάλουν μαζί του. Με αυτόν τον τρόπο οι ίδιοι ανακουφίζονται, ενώ παράλληλα δεν βλέπουν καμία ανάγκη να αλλάξουν ή να διορθώσουν κάτι στον εαυτό τους, αφού δεν φέρουν καμία ευθύνη για τίποτα που δεν πήγε καλά.
Ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με την εμφάνιση και γενικότερα με το «φαίνεσθαι»: οι συναισθηματικά ανώριμοι άνθρωποι συνήθως ασχολούνται υπερβολικά με την εμφάνισή τους, το ντύσιμό τους, τις φωτογραφίες τους στα σόσιαλ, και δεν τους ενδιαφέρει σχεδόν καθόλου το περιεχόμενό τους ως άνθρωποι.Από την άλλη μεριά, ένας άνθρωπος που δεν φροντίζει καθόλου το εξωτερικό του δεν σημαίνει ότι έχει οπωσδήποτε και πλούσιο εσωτερικό περιεχόμενο. Αυτό που χαρακτηρίζει έναν ψυχικά ώριμο άνθρωπο είναι ισορροπία στην φροντίδα της υγείας, της εμφάνισης, και της διεύρυνσης του νου.
Συνεχώς κουτσομπολεύει τους άλλους: ένα ρητό λέει ότι «οι μικροί άνθρωποι συζητάνε για τους άλλους ανθρώπους, οι μεσαίοι συζητάνε για τα γεγονότα, και οι μεγάλοι άνθρωποι συζητάνε για ιδέες & αξίες». Έχει σίγουρα κάποια αλήθεια αυτό το ρητό, αλλά ειδικά τους συναισθηματικά ανώριμους ανθρώπους θα τους καταλάβετε από τον τρόπο που μιλάνε για τους άλλους:αρέσκονται να μιλάνε αρνητικά και επικριτικά για ανθρώπους που δεν είναι παρόντες, και σίγουρα, θα κάνουν κάτι τέτοιο και για σας όταν εσείς δεν είστε μπροστά, είναι πολύ πιθανό, γι’ αυτό προσέξτε πολύ τι θα τους εμπιστευθείτε.
Πιστεύει ότι είναι τέλειος: ο συναισθηματικά ανώριμος άνθρωπος δεν πιστεύει προσωπική ανάπτυξη, δεν χρειάζεται να αλλάξει ή να βελτιώσε κάτι, γι’ αυτό του είναι πολύ δύσκολο να δεχτεί ακόμα και την πιο καλοπροαίρετη ανατροφοδότηση.Ακριβώς όπως δεν φταίει ποτέ για τίποτα, άρα δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι, με τον ίδιο τρόπο πιστεύει ότι είναι πολύ καλός όπως είναι, και παραμένει στην οικεία και γνωστή ζώνη άνεσής του.
