podlist.gr

Τι είναι το gaslighting και πώς να το διαχειριστείτε

Σήμερα θα σας μιλήσω για το gaslighting, ένας όρος που μπορεί να έχετε ακούσει, αλλά να μην έχετε καταλάβει ακριβώς τι είναι. Το gaslighting προέρχεται από μια ταινία και θεατρικό του 1940 που λεγόταν Gaslight, όπου περιγράφεται μια μορφή ψυχολογικής κακοποίησης, με τον δράστη να κάνει το θύμα του να αμφισβητεί την πραγματικότητα και την κρίση του. Σκεφτείτε μια κατάσταση όπου δύο άνθρωποι μιλάνε για κάποιο παλιό γεγονός, και ο ένας να το περιγράφει εντελώς αλλιώς και να προσπαθεί να βγάλει τον άλλον τρελό! Και μάλιστα να του ρίχνει ευθύνες!

Αυτός που ασκεί το gaslighting είναι ένας χειριστικός άνθρωπος που θέλει το πάνω χέρι σε μια σχέση και το πετυχαίνει με ανθρώπους που είτε έχουν χαμηλή αυτοεικόνα, είτε έχουν γοητευτεί, ίσως και εξαρτηθεί από τη σχέση. Από την άλλη μεριά, το θύμα gaslighting αρχίζει να αμφιβάλει αν θυμάται σωστά τα γεγονότα, νιώθει άγχος και αβεβαιότητα, φτάνει να ζητάει συγγνώμη για πράγματα που δεν έχει κάνει, κι ακόμα χειρότερα… Κλονίζεται η εμπιστοσύνη του στον εαυτό του, απομονώνεται και πιστεύει ότι είναι προβληματικό. Αυτές οι σκέψεις το οδηγούν σε αλλαγή συμπεριφοράς, γιατί φοβάται χειρότερες αντιδράσεις από τον δράστη και σιγά-σιγά γίνεται ένας άνθρωπος άβουλος, αδύναμος και φοβισμένος.

Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο σε σας ή σε κάποιον δικό σας, υπάρχουν τα κατάλληλα βήματα:

  • Αναγνώριση: Όπως στις περισσότερες δύσκολες σχέσεις και καταστάσεις, το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε ότι είτε εσείς, είτε κάποιος δικός σας άνθρωπος έχει πέσει θύμα gaslighting μέσα σε μια σχέση.
  • Κάντε καταγραφή των γεγονότων: Ξεκινήστε να κρατάτε σημειώσεις ή ημερολόγιο με γεγονότα και συνομιλίες που αργότερα μπορεί να σας προκαλέσουν σύγχυση. Αυτό σίγουρα θα βοηθήσει να διατηρήσετε την αίσθηση της πραγματικότητας.
  • Μιλήστε με δικούς σας ανθρώπους που εμπιστεύεστε: Περιγράψτε αυτό που ζείτε σε κάποιο στενό φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας που ξέρετε ότι έχει αντικειμενική κρίση
  • Φροντίστε τον εαυτό σας, σωματικά και ψυχολογικά: Υγιεινή διατροφή και ενυδάτωση, τακτική σωματική άσκηση, και δραστηριότητες που σας ευχαριστούν. Με αυτές τις συνήθειες θα επιτύχετε ολιστική υγεία, ευεξία και ανθεκτικότητα.
  • Θέστε όρια στη σχέση σας με το άτομο που σας κάνει gaslighting: Όσο κι αν σας φαίνεται δύσκολο, το gaslighting ασκείται σε ανθρώπους που είναι ανεκτικοί με τους άλλους και το επιτρέπουν. Όταν βάλετε τα όριά σας και τα τηρήσετε, ο δράστης θα «μαζευτεί» και θα συμμορφωθεί.
  • Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια: Εξετάστε το ενδεχόμενο να ζητήσετε βοήθεια από έναν θεραπευτή ή σύμβουλο που μπορεί να σας καθοδηγήσει στη διαχείριση των συναισθημάτων σας και να σας βοηθήσει να επανακτήσετε τον έλεγχο της ζωής σας.

Περισσότερα επεισόδια

Τρεις πηγές ενοχών που χρειάζεται να κλείσετε άμεσα

Σήμερα θα μιλήσουμε για την ενοχή, ένα συναίσθημα που βασανίζει πολλούς ανθρώπους, που είναι ιδιαίτερα δοτικοί και βάζουν τους άλλους πάνω από τον εαυτό τους. Ειδικά οι γυναίκες, που έχουν μάθει να είναι πάντα πρόθυμες είτε στη δουλειά, αλλά πάνω απ’ όλα στα παιδιά τους, φτάνουν πολλές φορές σε σημείο να θέλουν κι εκείνες κάτι και να νιώθουν ενοχές ακόμα και να το εκφράσουν. Επειδή μπορεί και...

Μήπως προσπαθείτε να τα ελέγξετε όλα;

Ο βαθμός στον οποίο θέλουμε ή νομίζουμε πως μπορούμε να ελέγχουμε τα πράγματα λειτουργεί σε ένα δίπολο, όπου υπάρχουν δύο άκρα: στο ένα άκρο είναι η τοποθέτηση «Δεν μπορώ να ελέγξω τίποτα στη ζωή μου» και στο άλλο άκρο είναι «Μπορώ να ελέγξω τα πάντα στην ζωή μου». Η κάθε μια από αυτές τις δύο θέσεις οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο όπου ο άνθρωπος μένει αδρανής γιατί πιστεύει ότι κάθε του προσπάθεια...

Πώς να αποφύγετε τις κακοτοπιές

Σήμερα θα μιλήσουμε για τις κακοτοπιές, δηλαδή μέρη, φάσεις και καταστάσεις όπου μπορεί είτε κάποιος να σας βλάψει, είτε να βγείτε χαμένοι, είτε να πάθετε κάτι. Εδώ θα προσθέσω και κάτι ακόμα: κακοτοπιά με την έννοια των επιπτώσεων είναι και οτιδήποτε σας απομακρύνει από τους στόχους σας, όπως για παράδειγμα το άσκοπο σερφάρισμα και χάζι στα σόσιαλ, κάτι που παραδέχονται ότι κάνουν καθημερινά...