podlist.gr

Τι είναι το ghosting και πώς να το αντιμετωπίσετε

Σήμερα θα σας μιλήσω για το ghosting, μια συμπεριφορά που φαίνεται αρκετά διαδεδομένη στις μέρες μας. Το ghosting συμβαίνει όταν έχετε μια σχέση με συστηματική επικοινωνία, και ξαφνικά, ο άλλος εξαφανίζεται τελείως, δεν απαντά τα μηνύματά σας και εσείς μένετε με την απορία του τι συμβαίνει και ταράζεστε από το απότομο σοκ. Είναι κάτι που συνέβαινε και παλιότερα, απλά σήμερα είναι πολύ πιο εύκολο για κάποιον να κρυφτεί και να εξαφανιστεί πίσω από οθόνες, μηνύματα και κλειστά κινητά. Αν συμβεί κάτι τέτοιο σε σας ή σε κάποιο δικό σας, θα μοιραστώ κάποιους αποτελεσματικούς τρόπους για να το αντιμετωπίσετε.

  1. Αποφύγετε να ρίξετε όλη την ευθύνη στον εαυτό σας. Aκόμα κι αν το μυαλό σας τρέχει σε διάφορα αρνητικά σενάρια που σας κάνουν να πιστεύετε ότι εσείς φταίξατε, ή αν αρχίσατε να ενεργοποιείτε μηχανισμούς που σας χαμηλώνουν την αυτοεκτίμηση, συνειδητοποιείστε πως η συμπεριφορά του ghosting χαρακτηρίζει εκείνον που την έκανε και δεν έχει να κάνει με σας.
  2. Αναλογιστείτε με ηρεμία και διαύγεια αν είχατε ενδείξεις ότι η σχέση δεν πήγαινε καλά. Όταν κάποιος εξαφανίζεται και κρύβεται το κάνει είτε γιατί δεν έχει την δύναμη για μια δύσκολη συζήτηση, είτε δεν έχει ικανότητα να συνδεθεί ή φοβάται την εξέλιξη μιας σχέσης με μεγαλύτερη οικειότητα και προτιμάει να απομακρυνθεί.
  3. Αναζητήστε αν είχατε κάποιο μερίδιο ευθύνης για αυτή την έκβαση. Με ψυχραιμία και χωρίς αυτομαστίγωμα ψάξτε για τυχόν δικές σας συμπεριφορές που μπορεί να οδήγησαν στο τέλος της σχέσης, ώστε να πάρετε το μάθημα για το μέλλον.
  4. Γράψτε όλα όσα θα θέλατε να πείτε. Επειδή η σιωπή από την άλλη πλευρά σας στέρησε την δυνατότητα να του μιλήσετε, να ρωτήσετε για να καταλάβετε τι έγινε και εξαφανίστηκε και να εκφράσετε το θυμό, την απορία, την απόρριψη, την εγκατάλειψη, την αδικία και ότι άλλο νιώθετε, πάρτε μια κόλλα χαρτί και γράψτε τα συναισθήματά σας. Θα νιώσετε ανακούφιση και απελευθέρωση.
  5. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο και μπείτε στην αποδοχή. Αφήστε τον εαυτό σας να χαλαρώσει, φροντίστε την διατροφή, την υγεία σας, δείτε ανθρώπους που αγαπάτε και σας δίνουν χαρά, και αφήστε τις σκέψεις που κάνουν τον άνθρωπο που εξαφανίστηκε να στοιχειώνει μέσα σας. Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος γιατρός και σιγά-σιγά μάθετε να αποδέχεστε πως υπάρχουν και άνθρωποι που για δικούς τους λόγους, κάποιες φορές φέρονται με τρόπο που πληγώνει τους άλλους.

Περισσότερα επεισόδια

Τρεις πηγές ενοχών που χρειάζεται να κλείσετε άμεσα

Σήμερα θα μιλήσουμε για την ενοχή, ένα συναίσθημα που βασανίζει πολλούς ανθρώπους, που είναι ιδιαίτερα δοτικοί και βάζουν τους άλλους πάνω από τον εαυτό τους. Ειδικά οι γυναίκες, που έχουν μάθει να είναι πάντα πρόθυμες είτε στη δουλειά, αλλά πάνω απ’ όλα στα παιδιά τους, φτάνουν πολλές φορές σε σημείο να θέλουν κι εκείνες κάτι και να νιώθουν ενοχές ακόμα και να το εκφράσουν. Επειδή μπορεί και...

Μήπως προσπαθείτε να τα ελέγξετε όλα;

Ο βαθμός στον οποίο θέλουμε ή νομίζουμε πως μπορούμε να ελέγχουμε τα πράγματα λειτουργεί σε ένα δίπολο, όπου υπάρχουν δύο άκρα: στο ένα άκρο είναι η τοποθέτηση «Δεν μπορώ να ελέγξω τίποτα στη ζωή μου» και στο άλλο άκρο είναι «Μπορώ να ελέγξω τα πάντα στην ζωή μου». Η κάθε μια από αυτές τις δύο θέσεις οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο όπου ο άνθρωπος μένει αδρανής γιατί πιστεύει ότι κάθε του προσπάθεια...

Πώς να αποφύγετε τις κακοτοπιές

Σήμερα θα μιλήσουμε για τις κακοτοπιές, δηλαδή μέρη, φάσεις και καταστάσεις όπου μπορεί είτε κάποιος να σας βλάψει, είτε να βγείτε χαμένοι, είτε να πάθετε κάτι. Εδώ θα προσθέσω και κάτι ακόμα: κακοτοπιά με την έννοια των επιπτώσεων είναι και οτιδήποτε σας απομακρύνει από τους στόχους σας, όπως για παράδειγμα το άσκοπο σερφάρισμα και χάζι στα σόσιαλ, κάτι που παραδέχονται ότι κάνουν καθημερινά...