Στην παραλία της Νέας Μάκρης λατρευόταν ο αιγυπτιακός θεός Σάραπις
Λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα, στην παραλία Μπρέξιζα της Νέας Μάκρης, η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως έναν ιδιαίτερο αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος χρονολογείται στο 2ο αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα κτισμάτων αφιερωμένων στη λατρεία του Σάραπι.
Πώς και πότε προκύπτει η λατρεία του Σάραπι στην Αττική; Και γιατί αυτό γίνεται στη Νέα Μάκρη; Λατρεύονταν και σε άλλες περιοχές της Αττικής αιγυπτιακές θεότητες και τι σηματοδοτεί η λατρεία αυτή για τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων;
Στα ερωτήματα αυτά απαντά ο Βασίλης Χρυσικόπουλος, απόφοιτος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και απόφοιτος του Ιστορικού Αρχαιολογικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όπου και δίδαξε ως συμβασιούχος Λέκτορας.
Ο κ. Χρυσικόπουλος κατέχει διδακτορικό τίτλο στην Αιγυπτιακή Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο της Λυών 2 και μεταδιδακτορικό ως υπότροφος του ΙΚΥ σχετικά με την Ιστορία τηε Ελληνικής Αιγυπτιολογίας από το 1798. Έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος της επανέκθεσης της αιγυπτιακής συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, και συνεργάστηκε επιστημονικά με το Grand Egyptian Museum στην Γκίζα του Καΐρου, στην Αίγυπτο. Είναι συνιδρυτης και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικης Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζει στις συλλογές αιγυπτιακών αρχαιοτήτων. Εργάζεται στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Ακρόπολης.