podlist.gr

Πώς να χτίζετε αυτοεκτίμηση

Η αιτία για τις περισσότερες άνισες σχέσεις, σχέσεις όπου υπάρχει ένα θύμα και ένας θύτης, σχέσεις που τις κυβερνάει ο φόβος, οι απειλές, οι προσβολές και η απαξίωση, έχουν στην ρίζα τους την χαμηλή αυτοεκτίμηση, και από την μεριά του θύτη και από την μεριά του θύματος. Κι ας πιστεύουμε κάποιες φορές το αντίθετο. Ο άνθρωπος που υποτιμάει και προσβάλει τον σύντροφό του, τον συνεργάτη του ή και το παιδί του ακόμα, πρώτα απ’ όλους υποτιμάει τον εαυτό του. Θυμωμένος και οργισμένος, προσπαθεί να δείξει κάτι καλύτερο από αυτό που είναι και ξεσπάει στους αδύναμους κρίκους, εκεί που αισθάνεται ότι έχει εξουσία. Από την άλλη μεριά, το θύμα, έχει επίσης χαμηλή αυτοεκτίμηση, πιστεύει τα χειρότερα για τον εαυτό του και γι’ αυτό δέχεται και υπομένει την υποτίμηση. Θα μοιραστώ σήμερα κάποιους τρόπους που μπορείτε καθημερινά να χτίζετε την αυτοεκτίμησή σας, έτσι ώστε να βάζετε όρια και να μην δέχεστε από κανέναν να σας υποτιμά, να σας μειώνει και να σας προσβάλει.

Ξεκινήστε από την αυτογνωσία. Για να εκτιμήσετε τον εαυτό σας χρειάζεται πρώτα να τον γνωρίζετε και να τον αποδέχεστε. Κάθε μέρα αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να τον καταλάβετε, να συνειδητοποιήσετε τα χαρακτηριστικά σας, τα θέλω σας, τις δυνατότητές σας, τις εμπειρίες σας και τις πληγές σας και να τις αποδεχτείτε με αγάπη.

Φτιάξτε μια λίστα αυτοεκτίμησης. Πάρτε χαρτί και μολύβι και καταγράψτε όλα σας τα προσόντα, χαρίσματα, ταλέντα, νίκες, επιτυχίες, κορυφαίες εμπειρίες από τότε που ήσασταν παιδί μέχρι σήμερα. Βγάλατε την πρώτη Δημοτικού; Επιτυχία! Μην το υποτιμάτε με την ηλικία και την εμπειρία που έχετε σήμερα. Δείτε το με τα μάτια ενός εξάχρονου παιδιού. Εμπλουτίστε τη λίστα σας ρωτώντας κοντινούς σας ανθρώπους που σας αγαπούν και τους εμπιστεύεστε, και κάθε μέρα να προσθέτετε ότι καινούργιο σκεφτείτε ή συμβαίνει.

Βάλτε τη λίστα αυτοεκτίμησης σε Εμφανές Σημείο: όταν αυτή τη λίστα την διαβάζετε ξανά και ξανά, θυμόσαστε όλα όσα θετικά έχετε σαν προσωπικότητα. Και αυτό χρειάζεται για να αντισταθμίσει την έμφυτη τάση που όλοι έχουμε να κολλάμε στα αρνητικά, στις ελλείψεις και στις αποτυχίες, ενώ πολύ λίγο γιορτάζουμε τα καλά και τις επιτυχίες. Να λέτε τακτικά ένα «μπράβο» στον εαυτό σας, θα σας φτιάχνει το κέφι και μην ξεχνάτε πως όλοι έχουμε ένα μικρό παιδί μέσα μας που διψάει για να ακούσει το σ’ αγαπώ και το μπράβο.

Συχνά και συστηματικά κάνετε έναν απολογισμό για την εξέλιξή σας. Είναι η ωραιότερη και πιο χρήσιμη σύγκριση που μπορείτε να κάνετε. Κάθε τρίμηνο, εξάμηνο, ή χρόνο, πάρτε λίγο χρόνο και αναλογιστείτε στο διάστημα που έχει περάσει πώς έχετε εξελιχτεί. Τι ζήσατε, τι προσφέρατε, σε τι βελτιωθήκατε, πώς προοδεύσατε, τι δυσκολίες περάσατε και ξεπεράσατε. Η πρόοδός σας θα σας δίνει καινούργια δύναμη κάθε φορά. 

Περισσότερα επεισόδια

Τα 5 σημάδια του συναισθηματικά ανώριμου ανθρώπου

Σήμερα θα μοιραστώ τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά του συναισθηματικά ανώριμου ανθρώπου, ώστε να τα προσέχετε στην αρχή μιας γνωριμίας, αλλά και για να μπείτε σε αυτοπαρατήρηση, και αν έχετε και εσείς κάποια από αυτά, να τα διαχειριστείτε.Αντιδρά με παρόρμηση, υπερβολή και παίρνει τα πάντα προσωπικά: το συναισθηματικά ανώριμο άτομο έχει την τάση να αντιμετωπίζει τα πάντα με δράμα, δεν έχει καμία...

7 σημάδια που δείχνουν αν ο άνθρωπος που γνωρίσατε είναι ψυχικά υγιής

Συχνά στις συνεδρίες μου οι άνθρωποι με ρωτούν όταν γνωρίζουν έναν άνθρωπο, πώς θα καταλάβουν αν είναι ψυχικά υγιής. Και είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς κάτι τέτοιο στην εποχή μας που οι σχέσεις γίνονται επιφανειακές και δύσκολες, είτε ερωτικές, είτε φιλικές, είτε επαγγελματικές.Γι’ αυτό θα μοιραστώ επτά σημάδια που σας δείχνουν πότε ένας άνθρωπος έχει καλή ψυχική υγεία.#1. Έχει αυτογνωσία...

Πώς να φερθείτε στα παιδιά σας στη φράση του χωρισμού - διαζυγίου

Όταν ένα ζευγάρι χωρίζει, ξεκινάει μια περίοδος δύσκολη για τους δύο συντρόφους, αλλά κυρίως για τα παιδιά που, ενώ δεν φταίνε σε τίποτα, δέχονται πολλές τραυματικές επιπτώσεις που πιθανά να τα σημαδέψουν και για όλη τους τη ζωή. Γι’ αυτό θα μοιραστώ 5 λάθη που πρέπει να αποφύγετε και 3 χρήσιμες στρατηγικές για να υιοθετήσετε.Μην κάνετε τα παιδιά να νιώθουν «στη μέση»: μπορεί να έχετε τις...