podlist.gr

Τι να κάνεις όταν σε υποτιμούν

Συχνά στις συνεδρίες μου ακούω για συμπεριφορές απορριπτικές, προσβλητικές, που δέχονται από τον περίγυρό τους οι άνθρωποι που υποστηρίζω. Και συνήθως εκτοξεύονται από ανθρώπους συμπλεγματικούς προς τις μειονότητες ή τους αδύναμους κρίκους και τους αφήνουν πληγωμένους, γεμάτους στενοχώρια και αρνητικά συναισθήματα. Αν συμβαίνει σε σας ή σε κάποιους κοντινούς σας να δέχονται τέτοιες συμπεριφορές, σήμερα θα μοιραστώ κάποιες ιδέες και προτάσεις για το πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε.

  1. Διαχωρίστε τον εαυτό σας από τον άλλον. Τι σημαίνει αυτό; Την στιγμή που ο άλλος εκφράζει κάτι προσβλητικό απέναντί σας, κριτικάρει άσχημα τη δουλειά σας ή κάτι που κάνατε, πάρτε μια βαθιά αναπνοή, μην βιαστείτε να απαντήσετε και στρέψτε την προσοχή σας προς τα μέσα, στον δικό σας πυρήνα. Αυτή η στάση θα δημιουργήσει γύρω σας κάτι σαν ασπίδα προστασίας, σαν ένα τοίχο που σας διαχωρίζει από την ενέργεια του άλλου.
  2. Μετατρέψτε την προσβολή σε δική σας δύναμη. Αναγνωρίζοντας πως η υποτιμητική συμπεριφορά του άλλου απορρέει μέσα από τα δικά του παραμορφωτικά γυαλιά, οχυρώστε ακόμα περισσότερο τον εαυτό σας, και πάρτε ακόμα περισσότερη δύναμη να υπερασπιστείτε την θέση, τον κόπο και την προσπάθειά σας. Κάντε την αμφισβήτησή του ακόμα μεγαλύτερη ώθηση για να του αποδείξετε πως όχι μόνο δεν αξίζετε την υποτίμησή του, αλλά και πως όταν διαπιστώσει την αξία σας, θα νιώσει ο ίδιος πολύ άσχημα για τον τρόπο που σας μίλησε.
  3. Χρησιμοποιήστε Έξυπνες Εκφράσεις. Κρατώντας ψύχραιμη και ήρεμη στάση, και μετά από μια παρατεταμένη σιωπή που θα δώσει χρόνο και χώρο στον άλλον να συνειδητοποιήσει πόσο άσχημα έχει μιλήσει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιες εκφράσεις του τύπου: «Νιώθω πολύ άσχημα όταν δεν αναγνωρίζεις την προσπάθειά μου», ή ,«Λυπάμαι πολύ που αισθάνεσαι έτσι. Ίσως δεν είναι καλή στιγμή γι’ αυτή την συζήτηση»
  4. Χτίζετε καθημερινά την αυτοεκτίμησή σας. Ένας τρόπος για να μην «τσιμπάτε», και να μην επηρεάζεστε από τις υποτιμητικές συμπεριφορές, είναι να χτίζετε αυτοεκτίμηση. Όταν το καταφέρετε, όλο και λιγότεροι άνθρωποι θα σας υποτιμούν, και θα αραιώσουν οι προσβολές και οι ειρωνείες. Η αυτοεκτίμηση είναι μια καλή εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας. Γιατί αν εσείς υποτιμάτε τον εαυτό σας, τότε πολύ πιθανά θα το κάνουν και οι άλλοι.
  5. Αξιοποιήστε όσα μπορεί να έχει μέσα της κρυμμένα μια απαξιωτική συμπεριφορά. Αν σας τσούζει πολύ, ψάξτε να δείτε αν κάπου μέσα σας πιστεύετε πως είναι αλήθεια. Κι αν συμβαίνει αυτό, τότε χρησιμοποιήστε αυτά που σας λένε σαν εποικοδομητική ανατροφοδότηση, για να αλλάξετε αυτό που κι εσείς οι ίδιοι πιστεύετε για τον εαυτό σας και σας πειράζει. Θυμηθείτε ότι οι άλλοι είναι οι καθρέφτες μας.

Περισσότερα επεισόδια

Τρεις πηγές ενοχών που χρειάζεται να κλείσετε άμεσα

Σήμερα θα μιλήσουμε για την ενοχή, ένα συναίσθημα που βασανίζει πολλούς ανθρώπους, που είναι ιδιαίτερα δοτικοί και βάζουν τους άλλους πάνω από τον εαυτό τους. Ειδικά οι γυναίκες, που έχουν μάθει να είναι πάντα πρόθυμες είτε στη δουλειά, αλλά πάνω απ’ όλα στα παιδιά τους, φτάνουν πολλές φορές σε σημείο να θέλουν κι εκείνες κάτι και να νιώθουν ενοχές ακόμα και να το εκφράσουν. Επειδή μπορεί και...

Μήπως προσπαθείτε να τα ελέγξετε όλα;

Ο βαθμός στον οποίο θέλουμε ή νομίζουμε πως μπορούμε να ελέγχουμε τα πράγματα λειτουργεί σε ένα δίπολο, όπου υπάρχουν δύο άκρα: στο ένα άκρο είναι η τοποθέτηση «Δεν μπορώ να ελέγξω τίποτα στη ζωή μου» και στο άλλο άκρο είναι «Μπορώ να ελέγξω τα πάντα στην ζωή μου». Η κάθε μια από αυτές τις δύο θέσεις οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο όπου ο άνθρωπος μένει αδρανής γιατί πιστεύει ότι κάθε του προσπάθεια...

Πώς να αποφύγετε τις κακοτοπιές

Σήμερα θα μιλήσουμε για τις κακοτοπιές, δηλαδή μέρη, φάσεις και καταστάσεις όπου μπορεί είτε κάποιος να σας βλάψει, είτε να βγείτε χαμένοι, είτε να πάθετε κάτι. Εδώ θα προσθέσω και κάτι ακόμα: κακοτοπιά με την έννοια των επιπτώσεων είναι και οτιδήποτε σας απομακρύνει από τους στόχους σας, όπως για παράδειγμα το άσκοπο σερφάρισμα και χάζι στα σόσιαλ, κάτι που παραδέχονται ότι κάνουν καθημερινά...