podlist.gr

Πώς να έχετε καλές σχέσεις με όλους

Η ποιότητα των σχέσεών μας έχει άμεση σχέση με την ποιότητα της ζωής μας. Αυτό είναι ένα σοφό ρητό που έχει πει ο μεγάλος δάσκαλος της εποχής μας, ο Antony Robbins, και είναι μια μεγάλη αλήθεια. Όλοι θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλους, μπορούμε όμως να το πετύχουμε αυτό; Θα μοιραστώ μαζί σας κάποιες προτάσεις που εύχομαι να σας βοηθήσουν να δημιουργείτε και να καλλιεργείτε καλές σχέσεις. 

Καθορίζουμε τα διαφορετικά είδη των σχέσεων, και σε είδος και σε έκταση: Ξεκινάμε από τις σχέσεις μας με την άμεση οικογένεια, και πάμε στους συγγενείς, τους φίλους, τους κοινωνικά γνωστούς και τους συναδέλφους.  Μέσα στην κάθε υποομάδα, θα υπάρχουν εκείνοι με τους οποίους ταιριάζουμε και έχουμε πιο κοντινή σχέση και εκείνοι που για οποιονδήποτε λόγο ή εντελώς κατά τύχη, δεν έχουμε τόσο στενή σχέση, γιατί πολύ απλά, δεν ταιριάζουμε με όλους: ούτε εμάς μας αρέσουν όλοι, ούτε εμείς αρέσουμε σε όλους! 

Συνειδητοποιούμε ότι κάθε σχέση είναι από μόνη της μια οντότητα: Σε κάθε σχέση υπάρχουν τρία μέρη:  εμείς, ο άλλος και η σχέση.  Η σχέση είναι σαν ένα λουλούδι που σπέρνουμε και οι δύο, φροντίζουμε και οι δύο, ποτίζουμε και οι δύο, ξεχορταριάζουμε και οι δύο, ραντίζουμε και οι δύο.  Μια ισότιμη και ισορροπημένη σχέση καλλιεργείται με 50% και από τις δύο πλευρές, και εμείς χρειάζεται να προσφέρουμε το δικό μας 50%.

Φροντίζουμε να είμαστε συνεπείς σε ότι αναλάβουμε ή υποσχεθούμε : Για να καλλιεργηθεί και να ενδυναμωθεί μια σχέση χρειάζεται να αναπτυχθεί εμπιστοσύνη.  Η εμπιστοσύνη είναι κάτι σαν «κόλλα» που θεμελιώνει τις δυνατές σχέσεις και τους δίνει διαχρονικότητα.  Και εμείς μπορούμε να προσφέρουμε εμπιστοσύνη μέσα από την αξιοπιστία μας και την συνέπεια σε ότι υποσχεθούμε. 

Επικοινωνούμε αποτελεσματικά, ακούγοντας τον άλλον: Όταν είμαστε καλοί ακροατές και δίνουμε προσοχή στον άλλον, μπορούμε να έρθουμε στη θέση του και να επικοινωνούμε αποτελεσματικά.  Η επικοινωνία είναι ουσιαστικό συστατικό της καλής σχέσης και δεν φτάνει μόνο να μιλάμε εμείς και να εκφράζουμε τα θέλω, τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τις απόψεις μας.  Έχει ουσιαστική σημασία να είμαστε καλοί ακροατές, να αναπτύσσουμε ενσυναίσθηση, ώστε να λειτουργούμε πολύ πιο ανθρώπινα, ουσιαστικά και αποτελεσματικά.

Αποφεύγουμε την επίκριση και το κουτσομπολιό: Σε οποιοδήποτε περιβάλλον κι αν βρεθούμε, φιλικό, οικογενειακό, κοινωνικό, επαγγελματικό, μια καλή επιλογή είναι να μένουμε έξω από κουτσομπολιά και επικρίσεις.  Αν έχουμε κάτι να πούμε μπορούμε να το λέμε ανοικτά και με ευγένεια κατ’ ευθείαν στον άνθρωπο με τον οποίο σχετιζόμαστε και ποτέ σε τρίτους, και όταν ακούμε άλλους να κουτσομπολεύουν ανθρώπους που δεν είναι μπροστά, καλό είναι να φεύγουμε.

Περισσότερα επεισόδια

Πείτε αυτή τη μαγική λέξη και όλα θα αλλάξουν

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στο να αλλάξετε τη ζωή σας είναι η περιοριστική πεποίθηση πως κάτι που θέλετε πολύ «δεν γίνεται». Πιθανές περιοριστικές πεποιθήσεις, παλιότερες εμπειρίες ή οι γενικότερες απόψεις που επικρατούν πυροδοτούν τον εσωτερικό σας διάλογο, σας πείθουν πως αυτό που θέλετε «δεν γίνεται» και σας κρατούν πίσω. Γι’ αυτό σήμερα θα μοιραστώ αυτή την μαγική λέξη που αν ξεκινήσετε...

Τα 3 μεγαλύτερα ψυχικά εμπόδια και πώς θα τα ξεπεράσετε

Στη σημερινή εποχή, ένα συνηθισμένο φαινόμενο είναι οι άνθρωποι να αλλάζουν καριέρα, να τολμούν να κάνουν κάτι καινούργιο, καθώς οι συνθήκες αλλάζουν και η τεχνολογία και οι δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης ανοίγουν καινούργιες ευκαιρίες. Όμως, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ένα τέτοιο όνειρο ή επιθυμία, είναι λίγοι εκείνοι που το κάνουν πράξη, γιατί αυτοεμποδίζονται από τρία μεγάλα...

Πώς το less is more οδηγεί στην ευημερία

Αν κοιτάξετε γύρω μας, θα δείτε πως οι περισσότεροι άνθρωποι βιάζονται γιατί δεν έχουν χρόνο, κάνουν πάρα πολλά πράγματα, προσπαθούν να είναι μέσα σε όλα, να τα μάθουν όλα, σχεδόν σε μια κατάσταση FOMO (fear of missing out), δηλαδή φοβούνται μην χάσουν κάτι και τρέχουν συνεχώς από το ένα στο άλλο, με αποτέλεσμα να βιώνουν στρες. Γι’ αυτό σήμερα θα εισάγω την νοοτροπία Less is More που μπορείτε...