podlist.gr

Η Πείνα της Ελένης
LiFO

Η Πείνα της Ελένης

Το podcast δεν υφίσταται πλέον και έχει αρχειοθετηθεί

Το podcast της Ελένης Ψυχούλη

επεισόδια 13
διάρκεια 9 ώρες
επεισόδιο πριν
ηλικία
προσθήκη πριν

Τι εννοείς όταν λες «μαμαδίστικο φαγητό»;

Τι κρύβεται πίσω από την έκφραση «μαμαδίστικος κεφτές» και «μαμαδίστικες τηγανητές πατάτες»; Η Ελένη Ψυχούλη επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει, παρέα με τον Μάκη Γαζή, casting director και εραστή της κουζίνας της μαμάς, όσα κρύβονται πίσω από μια έκφραση που τόσο συχνά χρησιμοποιούμε τελευταία για να χαρακτηρίσουμε το φαγητό ενός εστιατορίου.

Σουβλάκι: Το κατεξοχήν αθηναϊκό γαστρονομικό σύμβολο

Τρώγοντας ένα επικό τυλιχτό από τον Κώστα, η Ελένη Ψυχούλη ξετυλίγει μαζί με τον Τάσο Μπρεκουλάκη τις σελίδες του βιβλίου που έγραψε με την Μαρίνα Πετρίδου με τίτλο «Σουβλάκι – Ένα γαστρονομικό ταξίδι από τα Ομηρικά έπη μέχρι το σύγχρονο street food», ένα καυτό αφιέρωμα στο πιο εμβληματικό γαστρονομικό σύμβολο της Αθήνας.

Ο δημοσιογράφος γεύσης δεν είναι και ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο

Η διαδικασία πριν το κείμενο και τα ντεσού της δημοσιογραφίας της γεύσης σε έναν βιωμένο μονόλογο, που προέκυψε έπειτα από δυό δεκαετίας εμπειρίας στα έντυπα της γεύσης. Η Ελένη Ψυχούλη κάνει μια κριτική στην κριτική εστιατορίων.Αν έχετε κάτι να προτείνετε στην Ελένη Ψυχούλη, στείλτε mail στο podcast@lifo.gr συμπληρώνοντας στο θέμα «Η Πείνα».

Ξεφυλλίζοντας το πρώτο βιβλίο μαγειρικής που τυπώθηκε στην Ελλάδα

Υπήρχε μαγειρική στην επαναστατημένη Ελλάδα του 1828; Ένα βιβλίο που μετρά όσα χρόνια και το νεότερο ελληνικό κράτος, μας αποκαλύπτει τη γεύση της πρώιμης αστικής κουζίνας αλλά και μια επίσης πρώτη επίγευση μιας καινούριας, λόγιας γλώσσας. Η Άννα Φλωροπούλου μεταφράζει όσα δεν καταλαβαίνουμε.

Όλα τα μυστικά, που γνωρίζουν μόνο οι ντόπιοι, για τα τσιπουράδικα του Βόλου του Βόλου

Η τσιπουροποσία του Βόλου είναι κάτι παραπάνω από μια γαστρονομική εμπειρία. Είναι ιστορία, παράδοση και μια ιδιαίτερη τελετουργία άγνωστη στους αμύητους. Στο τσιπουράδικο δεν χρειάζονται πολλές κουβέντες μεταξύ πελατών και σερβιτόρων και νεύμα και μόνο είναι συχνά αρκετό. Για να μην χαθείτε στη μετάφραση την επόμενη φορά που θα πάτε στο Βόλο για τσίπουρα, ο Αλέξανδρος Ψυχούλης και το βιβλίο...

Ο vegan ήχος

Ο βιγκανισμός είναι άποψη διατροφική, καινούρια υλικά, άποψη μιας πιο υγιεινής ζωής. Αυτό ξέρουμε οι περισσότεροι. Πίσω από το πιάτο, ο μουσικός Χάρης Ζαχαρόπουλος μας αποκαλύπτει όλα όσα θα θέλαμε να ξέρουμε για τη φιλοσοφία, την ιστορία, τη στάση ζωής μιας τάσης που αγκαλιάζει με ενθουσιασμό όλο τον πλανήτη, συστήνοντάς μας ταυτόχρονα τον vegan ήχο μιας νέας μουσικής σκηνής.

From farm to table: Μια τάση που απασχολεί τη νέα γαστρονομία

H Ελένη Ψυχούλη συζητά με την Two Minutes Angie, κατά κόσμον Άντζελα Καλογεροπούλου, για το μέλλον της τροφής και του πλανήτη. Food miles, from farm to table, η σύγχρονη γαστρονομία δεν κρίνεται πια από τη συνταγή αλλά από την ανησυχία και το ενδιαφέρον της για τη βιωσιμότητα, το μέλλον του πλανήτη, την ήπια ανάπτυξη, το τοπικό προϊόν. Η δημοσιογράφος και blogger Άντζελα Καλογεροπούλου...

Πώς θα ανοίξουμε το σπίτι μας στις γιορτές, χωρίς κόπο και με έξυπνα κόλπα

Η Ελένη Ψυχούλη μαζί με την δημοσιογράφο και συγγραφέα Αγάπη Μαργετίδη ξέρουν τι θα κάνουμε φέτος τις γιορτές και μας καθοδηγούν, βήμα-βήμα, για να οργανώσουμε τα πιο αξέχαστα καλέσματα

Μαζεύοντας άγρια χόρτα στο χωριό μου στο Πήλιο

Η Ελένη Ψυχούλη συναντά την Κατερίνα, μια παιδική της φίλη στο χωριό, που ξέρει να ξεχωρίζει όλα τα χορταράκια του αγρού. Η πιο νόστιμη βόλτα στη χλωρίδα του χειμώνα, κρύβει δεκάδες διαφορετικές ποικιλίες αλλά και μυστικά που δεν έχουν να κάνουν με μια χορτόπιτα. Το «πάμε για χόρτα» μπορεί να είναι το κάλεσμα για την ελευθερία που χάσαμε στο κατώφλι της ενηλικίωσης.

Πώς να τραβάτε τις πιο ορεκτικές φωτογραφίες φαγητού: Συμβουλές από την κορυφαία φωτογράφο γεύσης Αντωνία Κατή

H φωτογράφος γεύσης και στυλίστρια Αντωνία Κατή μοιράζεται με την Ελένη Ψυχούλη όλα τα μυστικά που θα σας φέρουν περισσότερα likes στις αναρτήσεις φαγητού. Στην εποχή που τρώμε για να φωτογραφίζουμε και να ανεβάζουμε τις πιο ορεκτικές εικόνες στα σόσιαλ μίντια, χρειαζόμαστε απεγνωσμένα την Αντωνία Κατή. Με δεκαετίες πείρα στο styling, τη φωτογραφία φαγητού, τη διαφήμιση και το blogging, η...

Ανδρέας Λαγός: H παράδοση μπορεί να χτίσει μια νέα γαστρονομική οικονομία

Πώς μας διαμορφώνουν οι γεύσεις με τις οποίες έχουμε μεγαλώσει και τι ρόλο παίζει η μνήμη στις προτιμήσεις μας; Αυτό το podcast παρατηρεί το τοπικό προϊόν μέσα από το προσωπικό αφήγημα του Ανδρέα Λαγού: η αγροτική καταγωγή, το άρωμα της γης της Σάμου, τα φαγητά που γράφονται για πάντα στη μνήμη μέχρι το σήμερα που διεκδικεί για την αγροτική παραγωγή μια θέση στα καλύτερα τραπέζια της πρωτοπορίας.

Ιάκωβος Απέργης: Το νοσοκομειακό φαγητό του μέλλοντος θα είναι «γκουρμέ»

Ο σεφ Ιάκωβος Απέργης εξηγεί στην Ελένη Ψυχούλη γιατί αισιοδοξεί ότι το φαγητό των νοσοκομείων μπορεί να γίνει πιο νόστιμο.Υπάρχει εκεί έξω ένας κόσμος σε παρένθεση, οι άνθρωποι στα νοσοκομεία, αυτοί που ζουν στα ιδρύματα. Αθέατη ζωή για μας τους υπόλοιπους, αθέατα μενού, αθέατο το φαγητό τους. Ο σεφ Ιάκωβος Απέργης μας βάζει στις κουζίνες των ιδρυμάτων, μας περιγράφει τη γεύση τους και μας...

Ηλίας Μαμαλάκης: «Στο σεξ και στο φαγητό λειτουργούν και οι πέντε αισθήσεις»

Μέσα από τα πιο σέξι αποσμάσματα του τελευταίου του βιβλίου «Αναμνήσεις ενός μαγειριστή» ο Ηλίας Μαμαλάκης μαγειρεύει τη συνταγή της ερωτικής προσέγγισης. Το φαγητό μας φέρνει πιο κοντά ακόμη και στον έρωτα, η ερωτική έλξη έχει το δικό της μενού. Ένα ταξίδι στο χρόνο της μνήμης όταν ενορχηστρώνεται από αξέχαστα εδέσματα, μέσα στην ίδια, χαρακτηριστικά πληθωρική, κατσαρόλα της αφήγησης του Ηλία,...